Кариерните форуми – защо е важно да ги посещаваме и как да се подготвим?

Кариерните форуми – защо е важно да ги посещаваме и как да се подготвим?

Ако сте в процес на търсене на работа, посещение на кариерен форум може да се окаже изключително полезно за вас. На тези събития вие имате възможността да се срещнете с потенциални работодатели лично, прескачайки етапа с кандидатстването по документи, разменянето на имейли и треперенето преди интервюто за работа. По време на тези „панаири за работа“ комуникацията е много по непосредствена и неформална и имате шанс само с кратко свое представяне, да впечатлите някого дотолкова, че да ви се обади отново с покана. Някои кариерни форуми имат и своите негативни черти – огромните стълпотворения често предизвикват трудности в това да успеете да поговорите с представители на дадена компания спокойно и достатъчно продължително. От друга страна пък – в крайна сметка всичко опира както до вашата борбеност и настоятелност, така и до добрата ви подготовка. Ето няколко неща във връзка с подготовката ви, които трябва да имате предвид, преди да посетите кариерен форум:

  1. Облечете се представително

Имиджът ви на едно такова събитие е не по-малко важен от този по време на интервю за работа, например. Никога не знаете дали някои от хората, с които се срещнете, няма да се окаже ваш потенциален шеф. Затова е важно направите силно първо впечатление. А стилното облекло и добрият външен вид са плюс, който се забелязва преди всички други.

  1. Донесете повече копия от CV-то си

Важно е да имате разпечатано CV в поне десетина копия. Ако установите контакт с някой работодател и навлезете в по-задълбочен разговор, много е вероятно той да поиска да види вашата професионална автобиография. Предоставяйки му копие ще направите впечатление на сериозен кадър, който е амбициозен, организиран и подготвен за всяка ситуация. От друга страна, това е добър ход чисто в практическо отношение – провели сте едно своеобразно интервю, показали сте своето CV. Не е малка вероятността скоро след това да ви се обадят с конкретна покана, защото реално сте преминали основните етапи около едно кандидатстване за работа.

  1. Проучете възможно най-много компании преди да посетите форума

Набележете няколко фирми, към които бихте имали интерес и ги проучете добре предварително. По време на самия форум – предвид честите стълпотворения, които се случват на тези събития – за представителите на различни компании е голямо предизвикателство да представят дейността си на всеки един от заинтересованите. Затова бъдете с крачка напред от другите – подгответе си домашното предварително и когато влезете в разговор с някоя компания, впечатлете с добри познания за нея и спестете от времето за представяне като го използвате за по-ценни въпроси.

  1. Пригответе си добро и кратко представяне

Освен копия от CV-то си, бъдете готови да се представите и с кратка, ударна реч. Важно е тя да бъде добре изрепетирана преди това, да обхваща най-силните ви професионални „опорни“ точки. Важно е да е добре структурирана и обобщаваща най-важното от вашия кариерен или образователен път и да не надвишава една минута. Отделете ѝ време, помислете как да я изградите и я репетирайте, докато не я запомните перфектно.

  1. Съберете визитни картички

Винаги е полезно да имате в себе си контактите на тези, с които сте разговаряли по време на форума. Познанствата по време на тези събития са важни и не е добре да забравяте с кого точно сте разговаряли и как да се свържете обратно с него. А обратната връзка е важна! След като форумът приключи, добро впечатление ще направи, ако се свържете с всяка една компания, с която сте разговаряли именно чрез контактите на визитката. Изпратете кратко резюме на вашата среща (за да си спомнят точно кой сте сред десетките хора, с които са разговаряли) и вашето CV – дори да сте го дали по време на форума в хартиен вариант, улеснете ги още повече – нека имат непосредствен досег до вашата професионална информация.

  1. Усмихвайте се

Позитивното отношение е нещо, което винаги прави добро впечатление и – както и вашето облекло – се забелязва веднага. Бъдете усмихнати, ведри и излъчвайте добро настроение – това е черта, която всеки работодател цени високо!

Тъй като в JobTiger сме наясно с всички възможни плюсове и минуси на тези събития, точно в момента сме ви подготвили един много интересен и иновативен кариерен форум – „Виртуални дни на кариерата“, който ще се проведе на 9 ноември. Той ви позволява да избегнете стълпотворенията и да се срещате директно с потенциални работодатели онлайн, без дори да се налага да напускате дома си! Повече информация за форума и как да се запишете за участие, можете да намерите ТУК. Успех!

Свързани публикации