10 малки неща с голямо влияние върху кариерата

StockSnap_0KAT80KW5F

Когато говорим за значимо влияние върху кариерата, повечето хора си мислят за големите проекти, които водят до сериозни резултати. Разбира се, някои служители могат да се похвалят с това, че са оставали на работа извънредно в продължение на месеци и в крайна сметка така са получили желаното повишение.

Важно е, обаче, да помним, че за да постигнем каквото и да е, много по-малките (и прости) задачи допринасят изключително много и водят до ключови промени в течение на времето, коментира Richard Moy и изброява десетте „малки“ неща, които според него в крайна сметка оказват огромно влияние върху кариерата в по-големите компании. Най-хубавото е, че нито едно от тях не изисква твърде много време или усилия.

  1. Поканете някой от по-опитните и по-високопоставени служители на фирмата на кафе

Не, тук не става дума за подмазване. Трябва да признаем: не е тайна, че старши служителите имат много повече постижения от вас. Освен това не би трябвало да е изненада, че можете да се учите от тях и техния опит. Искате повишение? Имате нужда от насоки за следващата си стъпка. Поканете някой от ръководителите си на кафе и се възползвайте от полезните му съвети.

  1. Документирайте победите си

Може би си мислите, че няма нужда и ще запомните всичко, но това няма да се случи. Дори да не си търсите работа в момента, документирането на постиженията ви дава по-ясна представа какво можете да предложите на своята длъжност на пазара на труда. Особено важно е да го знаете и да можете да го изразите, когато искате повишение, увеличение на заплатата или нови отговорности на работа.

  1. Опознайте хора от другите екипи във фирмата

Сприятеляването с други екипи може да ви даде възможност да работите по различни проекти, да придобиете нови умения, да се сдобиете с ново професионално увлечение. Не е трудно – поканете някой от съседния екип на обяд, насочете разговора към нещо, която сте чули на обща среща на служителите във фирмата. Ако темата ви е интересна, можете дори да помолите да присъствате на някоя от срещите на този екип.

  1. Упражнявайте се да се изразявате писмено

Дори работата ви да няма нищо общо с писане, усъвършенстването на уменията ви за писане ще ви помогне да направите нова крачка в кариерата си.

Без значение от основните задължения на вашия пост, ако подобрите компетентността си в тази посока, ще се чувствате по-уверен, когато изпращате имейли по деликатни въпроси, когато подготвяте презентации или убедителни доклади. Когато хората във фирмата започнат да забелязват положителната промяна в работата ви, ще започнат да ви се доверяват и за по-важните задачи.

  1. Говорете повече по време на срещи

Понякога е трудно да говорите пред всички, особено когато се тревожите, че идеите ви няма да бъдат приети с възторг. Ето какво: има вероятност поне още няколко души в стаята да мислят същото. Създайте си навика да говорите по време на срещи. Така ще покажете на колегите си, че живо се интересувате от въпросите, които се дискутират. Ако имате страхотна идея – толкова по-добре.

  1. Използвайте промеждутъците от време, за да учите

Имате 10 минути между две срещи? Да, може да проверите какво става в социалните мрежи, но защо не подходите по друг начин? Научете нещо ново. Изгледайте TED Talk, прочетете последните новини във вашата сфера на дейност, вижте какво казват хората в LinkedIn. Ако искате, можете да получите много информация за кратко време.

  1. Сами си поставяйте предизвикателства

Една от най-честите причини за търсене на растеж в кариерата е отегчението. Ако това е причината и при вас, създайте за себе си малки предизвикателства, като това всяка седмица да се свързвате с един нов човек, опериращ във вашето поле на интереси. Или се опитайте да промените елемент от всекидневния си график, за да проверите дали това ще увеличи продуктивността ви. Дори можете да отделите време, за да създадете списък с проблеми и решенията, които сте в състояние да предложите. Най-малкото, тази стратегия на стимулиране на ума ще доведе до лично развитие.

  1. Научете се как да правите искрени комплименти

Взаимодействието с хората ще е сред най-важните фактори за растеж на всеки етап от кариерата ви. Едно от най-трудните неща, когато става дума за съвместна работа, е да знаете как да правите комплименти, без да звучат угоднически.

Кажете на шефа си с какво ви е помогнал и какво сте научили. Кажете на колегата си какъв е бил резултатът, след като сте последвали неговия съвет. Кажете на хората, които се отчитат пред вас, какви са постиженията и позитивните промени, които сте забелязали.

Може би първоначално ще е трудно да свикнете с комплиментите, но подобно добронамерено и положително поведение само може да ви помогне в бъдеще.

  1. Оценете себе си и качествата си

Себепознанието не е толкова лесно, колкото звучи. Бърз начин да забележите свои отличителни черти, които радарът ви не улавя във всекидневието, е да си направите тест. Възможно е резултатите да ви учудят или да не ви харесат. Ако установите, че има нещо, което бихте искали да подобрите в себе си и представянето си, мотивирайте се и направете тази промяна.

  1. Проучете фирмата, в която работите

Може би знаете много за организацията, в която работите, особено ако сте в нея от повече време. Но тази информация е динамична. Отделяйте по няколко минути, за да наваксвате с новините. Ако знаете повече, ще бъдете в състояние да предоставите по-добра обратна връзка. Колкото по-добра обратна връзка давате, толкова повече мнението ви ще се търси.

Свързани публикации