5 стъпки да заслужите повишение, без да го поискате директно

StockSnap_486CHY0H1Q

На никого не му е приятно да му се налага да иска повишение. Много по-трудно е човек да се застъпи за себе си и да сипе похвали по свой адрес, отколкото за някого другиго. Добрите новини са, че ако шефът ви обръща внимание на представянето ви и действията ви говорят сами за себе си, може да не ви се налага да прибягвате до думи.

Вероятно знаете, че добрата работа е безспорно най-ефективният начин да покажете на шефа си, че сте готов за следващото стъпало. Заслужава си този факт да се повтори, защото ако пропуснете частта с работата, повишението ще остане далеч. В идеалния случай трябва да надхвърляте очакванията, да работите по всеки проект толкова добре, колкото можете.

Ето кои са останалите пет начина да докажете, че сте готов за повишение, обобщени от Jim Morris:

  1. Постоянно постигайте резултати, които са отвъд изискванията

Да надхвърлите очакванията е само началото. Освен това трябва да потърсите начини да добавите стойност към изпълнението на задачи, които отиват отвъд настоящата ви длъжност. Открийте нещата, които е важно да бъдат свършени, но никой не намира време за тях.

Ситуациите, в които проявявате инициатива и вършите допълнителна работа, показват що за човек сте и ви дават шанс да докажете професионалните си умения. Бъдете отборен играч, помагайте на другите и не се изтъквайте заради заслугите си. Мениджърите, които следят случващото се в екипа, търсят да повишат именно такива хора.

  1. Стремете се към развитие, а не към статус

Шефът ви ще бъде много по-впечатлен от способностите ви и от желанието ви да се учите, отколкото от егото и амбициите ви за изкачване в йерархията и подобряване на ранга или статуса ви. Трябва да се стремите да актуализирате уменията и познанията си, а не към по-хубав офис и по-добре звучащо наименование на длъжността.

Опитайте се да устоите на желанието си да се хвалите колко много знаете и колко ви е лесно да изпълнявате задачите си. Споделяйте какво се учите да правите и бъдете честен. Ако сте открили начин да изпълнявате дадено задължение по-добре и по-лесно, кажете: „Точно когато мислех, че съм овладял тънкостите в работата си, научих нов подход към задачите, който мога да прилагам в множество ситуации. Това е страхотен урок!“

Такъв начин на мислене подхожда на служителя, който е готов да бъде повишен, на човек, който ще продължи да търси възможности да се усъвършенства.

  1. Непрекъснато работете върху самоусъвършенстването си

Мислете за себе си така: вие сте най-важният проект в кариерата си. Свиквайте с тази идея.

Когато ставате по-умел в това, което правите, и постигате все по-майсторско изпълнение на задълженията си, отделете време, за да се наградите.

Самоусъвършенстване: повечето хора преследват онова, което знаят, че могат да постигнат, не онова, което се нуждае от подобрение. Имайте куража да погледнете на себе си обективно и да работите върху нещата, които пречат на успеха ви.

  1. Търсете дългосрочни проекти

Задачите, които изискват повече време, поначало са по-комплексни. Колкото по-нагоре в йерархията се изкачвате, толкова по-сложна ще става работата ви.

Да се справите със сложността е различно от това просто да действате умно, става дума за следене на множество задачи, които имат различни цели и стратегии за изпълнение. Научете се да се справяте с многослойни проекти, като избирате задачи, които са все по-комплексни

Разбира се, не бива да вдигате летвата твърде високо – целта е да се упражните и да предизвикате себе си, а не да се провалите.

  1. Работете върху уменията си за сътрудничество

Работата на мениджърска позиция обикновено означава работа в групова среда, която зависи от това да карате нещата да се случват, без да използвате своя ранг като инструмент за постигане на резултати. Във всеки добър екип има поне един човек, който подрежда парчетата от пъзела, защото умее да си сътрудничи с останалите – да слуша, да прави компромиси, да бъде посредник, когато възникне спор. Бъдете именно този човек.

Ако искате повишение, избегнете честата грешка да залагате на индивидуалността – бъдете ценен член на екипа, който подкрепя своите колеги и знае как да работи ефективно с тях.

Отговорността за намирането на работата мечта не е на шефа. Тя е ваша. Въпреки това всеки ръководител, който види горните качества в един служител, би искал да му помогне да израства професионално.

Свързани публикации