Преживявате криза в кариерата? 5 начина да се справите!

StockSnap_BG7CZQ5JRN

Много от хората на възраст между 35 и 45 години се намират приблизително в средата на кариерата си. Често те се чувстват пренебрегнати на работното си място, тъй като много фирми са съсредоточили усилията и ресурсите си към по-младите специалисти, които са по-скоро в началото на професионалния си път. Този факт в комбинация с естествената промяна в темпото, характерна за този етап в кариерата, води до разочарование сред мнозина от онези служители, които преди са били усърдни, пише Antonio Neves.

За да разбере защо толкова много хора се оказват в подобна ситуация и какво могат да направят, за да я избегнат, Neves интервюира експерта в кариерното развитие Ryan Kahn. Ето какви съвети дава той.

  1. Не забравяйте, че е лесно да се почувствате спрели, когато важните моменти липсват.

За много специалисти между 35 и 45 години може да се каже, че се намират в платото на своята кариера, казва Kahn. През годините те постоянно са се движили напред и нагоре, изкачвайки се, понякога твърде бързо – от асистент, през координатор и мениджър, до директор. На този етап борбата за влизане в екипа, който се намира най-високо в йерархията, е съвсем естествена. Кризата често идва в резултат на няколко поредни изключително успешни години на големи постижения, след които не е ясно какво следва.

  1. Продължавайте да се учите. Никога не е късно да се сдобиете с нови знания и умения.

Професионалистите, които са в средата на кариерата си, трябва да се разграничат от своите връстници, ако искат да се развиват. Ако решат да се върнат в университета, например, трябва да специализират в област, която лично те смятат за завладяваща. В крайна сметка мениджърите, минали по стандартния път, не се намират особено трудно. Но да имате години опит в реалния свят и уникална образователна степен може да ви помогне да предприемете правилния ход.

  1. Останете любопитен. Продължете да търсите нови идеи и нови мрежи за комуникация.

Най-голямата грешка, която хората правят в тази точка от развитието си, е да спрат да работят в мрежа и да станат по-малко любопитни по отношение на избраната от тях професия, казва Kahn. Служителите, които остават на работа в една фирма за твърде много години, започват да се чувстват твърде комфортно там. Кръгът им от контакти става твърде тесен – включва само хората, от които се нуждаят в процеса на работата. Те не се опитват да разберат как другите хора решават подобни проблеми. Умовете на хората в средата на кариерата си обикновено закърняват, тъй като им се налага да повтарят едни и същи всекидневни задачи в рамките на една и съща корпоративна структура, и така година след година.

  1. Бъдете честен относно желанията, нуждите и очакванията си.

Тревата е винаги по-зелена на работното място на най-добрия ви приятел, така че най-добре не губете много време за сравнения, съветва Kahn. Хубаво е да си задавате подходящите въпроси и да знаете какво искате и от какво се нуждаете. Има много финансови, социални и професионални въпроси, които се надпреварват в главите на хората в тази възрастова група. Всички очакват от тях да бъдат отговорни хора, които правят нещата както трябва. Тези нереалистични очаквания към останалите е възможно да доведат до лично неудовлетворение. Важно е да сте наясно не само какво умеете да правите добре, но и какво бихте искали да правите.

Бъдете честен за това. Специалистът по кариерно развитие Kahn споделя, че опитът му показва, че хората между 35 и 45 години търсят стабилност. Те търсят фирма или пост, който е подходящ за тях на всички нива и на който имат възможност да се развиват.

  1. Отнесете се сериозно към въпроса за щастието.

Професионалистите, които са в средата на своята кариера, се нуждаят от специално време, което да отделят, за да размишляват върху щастието си. Всекидневната почивка от задачите между 15 и 30 минути – за мислене върху различни аспекти от живота, е ключова за постигането на удовлетворение. Специалистите от 35 до 45 са насреща за семейството, за приятелите си, за работата си. Те се намират в кризисна ситуация, тъй като са насреща за всички останали, но не и за себе си. Ще се радвате на повече успех, ако първо помислите за щастието си.

Свързани публикации