Кое прави едно CV конкурентно

stocksnap_y2p39ngllo

Ако попитате 10 души как да напишете завладяващо CV, вероятно ще получите 10 различни отговора и поне няколко от тях ще си противоречат. Ето какво е професионалното мнение на Caitlin Williams, която има опит в набирането на персонал, откриването на таланти и човешките ресурси в няколко сфери. Какво търси тя в едно CV?

В съвременния пазар на труда отминаха дните, в които CV-то ви се предаваше в ръцете на потенциалния работодател по време на първата ви среща с него – с подпис, с усмивка и с чар. Отминаха и дните, в които CV-то изобщо беше необходимо да се принтира (освен за всеки случай, след като вече са сте класирани за интервю). CV-то ви на практика е първото впечатление за вас и е от решаващо значение дали ще получите работата, или не.

Няма универсални правила, когато се налага да преразгледате целия си професионален опит така, че да го вместите е една страница (или малко повече), но ето какво пише Williams за Business Insider – съветите ѝ как да направите CV-то си конкурентно.

В самото начало

В заглавната секция на CV-то ви трябва да сте ясни, убедителни и кратки. Приемете я като свое „виртуално ръкостискане“. Информацията, която рекрутърите искат да получат от тази секция, е име, имейл адрес, местоживеене и някакъв вид „слоган“ или „мото“ на вас самите. Според Williams имейлът ви е с приоритет пред телефона, но ние ви съветваме да включите и телефонния си номер в тази секция, за всеки случай.

В тази част е прието да фигурира нещо като „слоган“ на целия документ. Съветът на Williams е да се отървете от всички сдържани баналности, свързани с него, и да го персонализирате, за да задържите вниманието на четящия. Нека това определение на вас самите да включва нещо за вас, за квалификациите ви и за кариерния ви път.

Разкажете историята си

CV-то ви трябва да разказва вашата история. Подредбата следва да бъде хронологична, като започнете с последния си опит и се движите към по-отдавнашните си длъжности, и следва да бъде придружена от съответстващия на позицията времеви период.

Отбелязването, че сте работили за фирма XYZ „2010 – 2011“, може да се чете, че сте прекарали на тази позиция близо две години, но може и да означава, че сте работили там за два месеца около Нова година. Бъдете точни по отношение на хронологията и добавете месеците: работили сте за фирма XYZ от март 2010 до декември 2011.

Ако сте си дали време, за да пътувате по света, кажете, че е така. Това ще обясни прекъсването в стажа ви.

Обърнете внимание на ключовите думи

Появата на технологични инструменти като LinkedIn, Системи за проследяване на кандидатите (ATS; Taleo, iCIMS, Greenhouse, SmartRecruiters и др.) и различни платформи за работа донесе фундаментална промяна в начина, по който рекрутърите откриват CV-то ви, пише Williams. Тези инструменти навлизат и на българския пазар на труда, макар и с по-различно темпо и все още да не са водещи. Когато пишете своето CV (а и когато създавате профила си в LinkedIn), не забравяйте да помислите за това, че трябва да сте откриваеми по ключовите думи, свързани с квалификациите и професията ви.

В допълнение на предоставянето на конкретни описания на професионалния ви опит и постижения на всяка позиция, намерила място в CV-то ви, можете също да включите секция „Умения и квалификации“, където да оптимизирате документа за търсене по ключови думи. Постарайте се списъкът да е детайлен.

Увеличете стойността на CV-то си

Трябва да мислите за всеки квадратен сантиметър от CV-то си като за изключително ценно имущество. Използвайте го мъдро.

Всяка подточка в описанието на опита ви трябва да бъде изпробвана с въпроси като „Колко често? В сътрудничество с кого? Използвайки какви инструменти? С каква цел? За каква публика? За какъв екип? Какво беше влиянието на постигнатото?“ Колкото повече от тези конкретни данни можете да предоставите (и колкото по-ценни са те), толкова по-добре. Ето един пример:

Набиране на персонал за свободните позиции в организация, занимаваща се с продажби.

Превръща се в:

Постигане на 102% от поставените цели за 2016, наемане на повече от 72 експерти по продажбите от началото на годината на всички нива в организацията; контролиране на целия процес по наемане от посочването на необходимите качества, през преговорите, до затварянето на всяка сделка.

Какъв е препоръчителният обем

На неизбежния въпрос за препоръчителната дължина на CV-то ви ще получите противоречиви отговори. И все пак: ако се отнасяте към всеки квадратен сантиметър на CV-то си като към ценно имущество и го запълните с релевантна информация за образованието, опита и постиженията си и това означава да не се поберете в една страница… Тогава недейте.

Като имате предвид това, ако надвишите едната страница, по-добре да е със значимо и необходимо съдържание. Изпробвайте различни опции за форматиране. Проверете документа отново и отново, за да се уверите, че не заемате допълнително пространство с излишъци. Помолете приятели или членове на семейството ви да го прегледат. Ако след всичко това все още имате повече от една страница съдържание, значи има защо.

За да започнете

Изпитвате трудности да започнете да пишете CV-то си? Williams казва, че е започнала да пише своето, като е събрала на едно място всичко, което може да ѝ потрябва: всяка отговорност, всяко постижение, всяко признание. С подобен подход, разбира се, ще се окажете с поне 7-8 страници информация, която ще трябва да издялкате и моделирате, за да стигнете до една страница дестилирано съдържание.

Приятно писане!

Свързани публикации