Кога да делегираме и кога – не?

Кога да делегираме и кога – не?

За много мениджъри днес все още продължава да е трудно да се доверят на своите колеги и да делегират към тях задачи. С основание или не, те се нагърбват с цялата работа, тъй като не смятат, че някой друг от екипа им би се справил достатъчно добре. Но така ли е наистина? Други хора на ръководни позиции пък отиват в другата крайност – делегират почти всичките си задължения, натоварвайки излишно своите колеги с работа, която принципно не трябва да вършат. За да не стигате до такива абсурдни положения, важно е да се научите в кои ситуации е правилно да делегирате и кои – не. Това ще запази добрата атмосфера в офиса и ще повлияе положително на работния процес и резултатите от него. Ето няколко съвета.

  1. Делегирайте на някого, на когото наистина се доверявате

За да се чувствате самите вие спокойно с възложената задача, но и за да се постигне желания резултат, делегирайте само на ваши колеги, чиито умения са съотносими с това, което изисквате от тях като работа. Ако делегирате на друг от екипа, който няма нужния опит, то вероятно той не би могъл да се справи, което ще подейства както на увереността и мотивацията му, така и на вашето доверие в него. Затова е и безкрайно важно да се научите да делегирате на правилните хора – може би най-важната стъпка в този процес.

  1. Делегирайте с цел

Когато предавате задачи към хора от своя екип, старайте се те да не са винаги рутинни неща, за които просто не сте имали време – да проверите имейла си, да направите обаждане, да уредите среща и прочие. Напротив – делегирйате работа, с която да провокирате уменията на вашите колеги. За служителите е важно да получават важни и отговорни задачи – това ги кара да се чувстват значими, мотивира ги и не позволява на професионалните им „рефлекси“ да залинеят. Колкото по-сериозни задължения им делегирате, толкова повече техният опит расте, а с това и тяхната ценност като кадри.

  1. Не забравяйте своите отговорности

Все пак, като мениджър, вие имате задължения, които не би трябвало да делегирате на вашите колеги и които са изцяло ваша отговорност – например наемането на нови хора, набиране на капитал, уреждане на партньорства и прочие големи и важни стъпки, които трябва да лежат именно на вашите плещи. Мениджърската позиция изисква определени качества и умения, свързани с управлението на една компания и нейния екип и именно към тях трябва да насочите вниманието си. Всичко друго е важно и нужно да се научите да делегирате.

Свързани публикации