Кои програмни езици ще издържат проверката на времето?

Решението е взето – ще се (пре)квалифицирате като програмист. Пазарът изпитва видима и все по-неутолима нужда от подобни експерти, заплатите са феноменални, работи се на компютър а не с тежки и опасни ръчни инструменти, реализацията е напълно възможна по целия свят. Не е ли това една сбъдната мечта? И не заслужава ли тази мечта определени усилия?

Всъщност, успехът е твърде възможен, но не и гарантиран. Първо, не от всеки човек може да излезе добър програмист. Второ, не всеки обича да пише целодневно и всекидневно код, дори и да го може. Трето, но може би най-важно – не всеки програмен език ви дава добри перспективи. Някои езици са по-лесни от други, някои са по-търсени, някои са по-известни. Как обаче следва да се направи изборът? Към кой език трябва да насочим усилията си, за да просперираме след това? Какви са критериите? А дали изборът ни е добър не само днес, но и в дългосрочна перспектива? Ще съществува ли „нашият“ език и след десет години? Има ли перспективи пред него?

Отговорите на тези въпроси са изключително важни за милиони хора по света. Защото не е никак лесно и бързо човек да научи добре един програмен език. Представете си, че инвестирате пет години и много средства, за да научите нещо много сложно и след няколко години никой няма нужда от вашите познания. Не е ли това ужасен вариант за човек, който е дал толкова много от себе си, само за да види как мечтите му претърпяват пълен крах?

И така, има ли начин да предвидим кои от днешните програмни езици ще бъдат ценени и търсени още дълги години и кои ще „залязат“? Истината е, че не съществува еднозначен и единствено правилен отговор. Но съществува разумен и добре обмислен набор от правила, които ще организират въпроса ви по такъв начин, че да получите възможно най-добрия отговор. Чуйте кои са те и помислете върху тях, защото наистина си струва.

Свързани публикации