Кои са най-често срещаните грешки в автобиографията

Като специалист „Подбор“ в екипа на JobTiger Павел Хаджиев е преглеждал стотици документи на кандидати за работа. Тук обобщава най-често срещаните грешки в автобиографията, като дава забавни примери.

Запомнете ги, за да не ги допускате. Все пак няма да е приятно ако заради едни кавички не одобрят кандидатурата ви за работа.

Най-често срещаните грешки са правописните – много малко хора обръщат внимание на запетайките и кавичките например. Неподходящите заглавия на електронни пощи също правят лошо впечатление, тъй като автобиографията е сериозен документ. Затова е желателно в имейла си да посочите имената си, а не неща, свързани с личния ви живот. Снимката трябва да е представителна и по-скоро официално-делова, да не е правена в дискотека например. Не трябва и да е твърде голяма, така че да заема половината биография. Оформлението на автобиографията е първото впечатление, което четящият си създава за вас. Хубаво е шрифтът и цветът да се запазват в целия документ.

Обикновено една биография може да спечели или да загуби внимание в рамките на 15 секунди. Винаги имайте за цел да спечелите вниманието на четящия и да задържите погледа му максимално върху документа.

Запомнете:

– Внимателно проверявайте правописа – ако се колебаете за наименование, направете справка онлайн или попитайте близък.

– Не използвайте чужда биография, но ако го направите – не оставяйте чужди лични данни.

– Визията и дизайнът са важни – внесете стил!

– Оставете добро първо впечатление!

Публикации от серията