Кои са най-добрите въпроси, които можете да зададете, когато се явите на интервю за работа?

Кои са най-добрите въпроси, които можете да зададете, когато се явите на интервю за работа?

Всеки от нас подхожда към идеята за работа на ново място едновременно с вълнение, но и с известно притеснение. То произхожда от това, че ви предстои да се сблъскате с нова среда, която има своите писани и неписани правила и за която е добре да знаете повече, преди да кажете „да“ и станете част от екипа. Задавайки правилните въпроси, лесно можете да разберете какви биха били възможностите ви за развитие и потенциалните дивиденти, без да изглеждате така, сякаш това е единственото, което ви интересува. На долните редове ще намерите кратка селекция от въпроси, които е добре да имате заредени в арсенала си, когато отидете на интервю.

  1. Как позицията, за която кандидатствам, се отразява на цялостния успех на компанията?

Отговорът на този въпрос ще ви даде възможност да разберете важността на вашата бъдеща длъжност и отговорността, която трябва да поемете. Също така ще ви покаже колко ценен ще е назначеният на тази позиция служител (който потенциално сте вие) генерално за компанията.

  1. Каква беше вашата причина да започнете работа тук?

Отговор на това питане ще ви покаже какви са основните ценности и интереси на вашия интервюиращ, което ще даде и представа на какво държи организацията. Нещо повече – така може да разберете допълнителни важни неща за различните облаги, които служителите на това място получават и които може и да не са споменати в обявата.

  1. Имате ли въпроси, свързани с квалификацията ми?

Това показва, че не се страхувате да задавате трудни въпроси и че сте готови да приемете критика своевременно. Важно е, защото демонстрирате, че сте отворени към съвети, които да подобрят уменията ви на ранен етап, а не когато вече е твърде късно.

  1. До каква степен служителите управляват своите задължения и цели?

С този въпрос ще разберете доколко ще имате контрол над ежедневните си задачи, дали ще можете да приоритизирате сами и да организирате процеса си на работа. Отговорът тук ще покаже и доколко фирмата позволява гъвкавост по отношение на цялостното ви кариерно развитие в нея.

  1. Какви са непосредствените проекти, по които трябва да започна работа през първите два месеца?

С този ще разберете какви задачи ще ви възложи вашият мениджър, след като започнете работа. Ключът тук е да продължавате да разпитвате до момента, в който не ви стане напълно ясно какви са конкретните изисквания към позицията и към вас.

  1. Как мениджмънтът оценява успеха и развитието на служителите?

Отговорът на този въпрос ще ви даде ясна представя по какви критерии вашата работа ще бъде оценявана. А по този начин ще знаете върху какво трябва да се фокусирате, за да бъдете успешен кадър в компанията.

  1. Какво можете да ми кажете за екипа, с който ще работя?

Това са хората, с които ще прекарвате своето ежедневие в офиса и е добре да имате представа каква е тази среда. Това е нужно за да знаете по какъв начин ще трябва да се адаптирате и дали това е подходящото обкръжение за вас.

  1. Какви са възможностите на членовете на екипа да работят заедно по отделни проекти и задачи?

Питайки това, ще разберете нещо изключително важно, а именно – дали екипното усилие е в основата на работния процес. Или пък задачите обикновено са конкретно насочени към някого, а работата върху тях е индивидуална.

  1. Какъв тип служители се справят добре в тази среда?

Това е най-прекият път да разберете дали вашите умения, характер и интереси ще се впишат добре в офисната култура на компанията. Важно е да имате това предвид и да прецените дали желаете да се адаптирате, ако е нужно, и дали това е среда, която не е за вас.

Всички тези въпроси ще хвърлят светлина върху ключови аспекти от вашата евентуална бъдеща работа, които е по-добре да разберете, преди да са ви отправили предложение, отколкото след като сте го приели. И разбира се, това не са всички добри въпроси, но в крайна сметка, човек не може да пита безкрайно.

Свързани публикации