Коледно даряване в офиса – правилният начин

Коледно даряване в офиса – правилният начин

Лесно е (поне до някаква степен), когато трябва да подарим нещо на близък за идващите скоро Коледни празници. Но когато става дума за разменяне на подаръци в офиса, ситуацията става малко сложа. Обикновено се притесняваме да не се изхвърлим с нещо твърде скъпо, което да накара другите да се чувстват неловко или обратното – да не вземем нещо твърде символично и да направим впечатление на стисльовци. Страхуваме се да не прекрачим границата с твърде личен подарък, но пък и не желаем да е ужасно неутрален и да не е свързан по никакъв начин с интересите на човека, на когото го даваме. Как можем да избегнем това неприятно напрежение, което е способно да превърне раздаването на подаръци в лично и общностно бедствие, прочетете в следващите редове.

  1. Дайте право на избор

Няма нужда да задължавате всички да участват в размяната. Поканете всички, но не го правете закон. Уважете причините на някого да откаже – могат да бъдат чисто лични, икономически, дори религиозни. Пък и, замислете се, какъв ли подарък ще измисли някой, който не иска да участва? Спестете трагедията за всички и бъдете толерантни.

  1. Сложете финансов таван

Определете една сума, която никой не трябва да надвишава. На първо място – ще ограничи иначе безкрайния потенциал от възможности и ще провокира всички да бъдат по-изобретателни. Също така така няма да се създават неприятни неравенства, които често могат да генерират лоши чувства.

  1. Опознайте човека, на когото подготвяте подарък

Ако – както често се прави – не вие избирате на кого да подарите, а това се определя на произволен принцип, е възможно да ви се падне някой, с когото не сте толкова близки или не познавате добре. Не хващайте първия роман от книжарницата или онзи керамичен Дядо Коледа от магазина за сувенири до вас. Опознайте човека – разпитайте по-близките му колеги или направете дискретен оглед на бюрото му – начинът по който много хора декорират работното си място, често говори за техните интереси. Във всеки случай – разследвайте, за да впечатлите с подарък, попадащ точно в целта!

  1. И все пак – не преминавайте личната граница

Дантелено бельо, ароматни свещи, парфюми, храна, вино и прочие подаръци, са до голяма степен въпрос на строго специфичен личен вкус, за който са ви нужни или огромен късмет, или близост с човека, за да уцелите. Подарете нещо съобразено с интересите му, но нека е по-универсално и не твърде специфично. Иначе като нищо може да завърши забравено в някой шкаф.

  1. Не се опитвайте да бъдете забавни

Това, което на вас се струва смешно, за другия може да бъде ужасно обидно по множество причини. Не подарявайте неща, които са твърде хумористични или са част от някакъв особен, вътрешен хумор. Лесно може да бъде направен погрешен прочит и коледното настроение да си замине за секунди.

  1. Изразявайте благодарност

Винаги благодарете на другия за усилието. Напишете му картичка или кратко благодарствено писмо, поздравете го с песен във Facebook профила му дори. Важното е да върнете малък жест на внимание. Накарайте го да се усмихне, така, както е усмихнал вас.

Раздаването на подаръци в офиса несъмнено е добър начин да усетите наближаващите Коледни празници. Последвайте тези съвети и бъдете спокойни, че тенденциозната суета около организирането на такива инициативи ще се превърне в напълно приятно и ненатоварващо изживяване.

Свързани публикации