Колко е важно да се научим да губим времето си

StockSnap_RBUS97T7SM

Винаги ще имате безкраен списък от задачи и много работа за вършене. Днес повечето от нас се въртят във вихъра, задвижван от безмилостната продуктивност, и се чувстват ужасно виновни за всяка загубена минута. Истината е, че живот, който е живян просто отговорно, прекаран в отговаряне на имейли, е наистина глупав и е най-грандиозната загуба на време. Нещо повече, да се научим да губим част от времето си е необходимо и е едно от най-важните ни умения.

В свой материал за The Guardian Oliver Burkeman разказва историята на Merlin Mann – създател на Inbox Zero. Mann получил хонорар, за да напише книга за своята усъвършенствана система за имейл кореспонденция. След две години той изоставил проекта, като в блога си обяснил, че е прекарвал толкова много време, концентрирайки се в това как да използва времето си добре, че в крайна сметка e изгубил ценни моменти с дъщеря си.

Проблемът се състои в това, че когато преследваме по-високата производителност на всяка цена, отказваме да си почиваме пълноценно. Отлагаме съня, дългите разходки, четенето на художествена литература – дори когато отделим време далеч от работа, то е съпроводено с мисли за нещата, които трябва да свършим, и скоро дори най-хубавите преживявания са помрачени от чувство за вина.

Вместо това има тенденция да прекарваме времето си по най-непълноценен начин – седим зад бюрата си, вперили поглед в мониторите, търсейки информация в различни уебсайтове. Това не допринася нито за щастието, нито за продуктивността ни.

„Съществува една представа, че винаги трябва да сме на разположение, да работим постоянно,“ казва Michael Guttridge, психолог, който е насочил професионалното си внимание към поведението на работното място. „Трудно е да се измъкнем от това и да отидем в парка.“ Недостатъците са очевидни: в крайна сметка, докато сме пред компютъра, търсим развлечение в социалните медии, казваме си, че това е „мултитаскинг“, въпреки че ни е необходимо много повече време, за да завършим елементарни задачи.

Освен това, казва Guttridge, пропускаме ползите за ума и за тялото от времето, в което обръщаме внимание на самите себе си. „Хората се хранят на бюрото си – отвратително е. Трябва да отидат да се поразходят, до кафенето или просто да се измъкнат,“ казва той. „Дори викторианските фабрики са имали някакви почивки.“

Дали трябва да работим чак толкова упорито? Както пише Alex Soojung-Kim Pan, автор на книгата „Почивка: защо постигате повече, когато работите по-малко“, светли умове като Чарлз Дикенс, Габриел Гарсия Маркес и Чарлз Дарвин са имали не особено натоварен график – работили са по пет часа на ден или по по-малко. Истината е, че работата се простира във времето, което е определено за нея. За повечето от нас е валидно, че можем да прекараме по-малко часове в офиса, но да свършим същата работа.

Дори дейности, практикувани за удоволствие – гледането на филм, бягането, е възможно да бъдат „развалени“ от чувството за отговорност. Guttridge казва, че е чувал за изпълнителни директори на големи компании, които дори гледат филми на забързан каданс или превъртат, за да разберат за какво става въпрос по-бързо. Сигурно ще научат сюжета, но така няма да изживеят удоволствието от потапянето в света на киното.

„Времето за губене е за презареждане на батерията и разтоварване“, казва той. Отделянето на време, за да бъдете абсолютно, гордо, дори славно непродуктивни, в крайна сметка ще ви направи по-добри в професията ви, твърди Guttridge. Но е удовлетворително и само по себе си.

Дори критикуваното гледане на телевизия може да бъде увлекателно занимание, ако се отпускате и му се наслаждавате.

В крайна сметка всички имаме желание да прекарваме време далеч от работата – да прелистим списание, да се разходим в квартала или просто да бездействаме. Трябва да се наслаждаваме на тези моменти и да ги виждаме без филтър, такива, каквито са – добре прекарано време.

Свързани публикации