Колко е важно да управлявате онлайн репутацията си

Всеки ден се потапяме в интернет и неизбежно оставяме дигитални отпечатъци след себе си. Именно второто е нещо, за което мнозина не си дават ясна сметка, докато не е станало твърде късно. Какво казват нашите отпечатъци, с какъв тон говорят те за нас и може ли да имат последици?

Майкрософт са провели неотдавна проучване с 5000 респонденти и са установили множество различни онлайн поведения и нагласи. Допитаните са били от САЩ, Канада, Германия, Ирландия и Испания. 91% от тях са правили в даден момент нещо, за да управляват в известна степен онлайн репутацията си, но само 67% имат чувството, че я държат под контрол и едва 44% се замислят за дългосрочните последици от онлайн действията си.

За да помогне на всички интернет потребители, Майкрософт дава и серия от напътствия, които да им помогнат да запазят реномето си в мрежата.

На първо място, бъдете бдителни и правете сами проучване на собствената си онлайн репутация, съветва компанията от Редмънд. Потърсете името си в големите търсачки и вижте какво се свързва в интернет с него.

Опитайте се да разделите служебните си и личните си профили. Имайте отделни профили в социалните мрежи, блогове или други сайтове – едни от тях за служебни цели, а други – за развлечение и лично ползване. Никога не правете препратки от един тип профил към другия. Не забраваяйте, че почти сигурно бъдещият ви работодател или кредитор ще ви проучи в интернет. Важно е той да намери само служебните ви профили.

Мислете, преди да споделяте. Не всичко може и трябва да се публикува онлайн. Има неща, които са в състояние да ви компрометират в бъдеще и да ви донесат уволнение, отказан кредит или дори развод.

Бъдете добър дигитален гражданин. Мрежата има дълга памет и пази много неща за вас. Дръжте се възпитано и учтиво с останалите, демонстрирайки нужното уважение.

До каква степен тези съвети са релевантни и много навременнни си личи от редица случаи, в които невнимателни интернет потребители са си довлекли огромни неприятности в даден момент. В близките дни именно това застигна и началника на „Напоителни системи” Георги Харизанов. Когато се случи трагедията с прелелия язовир и наводнението в село Бисер, отнело няколко човешки живота, Харизанов се превърна бързо в обект на разследване в интернет, от което станаха ясни серия конфузни и злепоставящи подробности за него. Всичко това можеше и да не се случи, ако гореизброените съвети бяха последователно спазвани. Сторете го и вие, няма да съжалявате.

*За по-лесно разбиране на английския говор във видеото опитайте с бутона за автоматични субтитри CC в помощната лента на видеото, има и допълнителна опция за превод на български език. 

Свързани публикации