Колко колеги да поканим на сватбата?

Колко колеги да поканим на сватбата?

Както беше перифразирал един неизвестен гений, „човек и добре да живее, се жени“. И когато дойде този светъл миг, куп съпътстващи проблеми и тревоги си проправят път в душите на новобрачните. За почти всички от тях нямаме компетенции и желание да споделяме умни мисли, съвети и успокоение, но една тема си заслужава да бъде разгледана накратко. А именно – да поканим ли и колегите, и, ако да, всичките ли?

Нека сме наясно още в началото – постъпете както си изберете и според възможностите на бюджета ви. Целта тук е единствено да ви дадем няколко сламки, в които може да намерите някакво разумно  успокоение, ако сами не можете да измислите решението на задачата. Приемете долния списък като вашия дигитален валериан – лек цяр за разтуптени от вълнения и притеснения сърца.

Шефовете, шефовете…

Дори и да прецените, че не е нужно да каните колегите си, разумно ще е да поканите шефовете си. И най-големия шеф, разбира се. От една страна, вероятно ще получите скъпи подаръци (не е за пренебрегване), а от друга, ще имате какво да разказвате на колегите след медения месец. Пък и е полезно да се социализирате с началниците, да пообщувате в неангажиращ дух и да си покажете взаимно, че не сте само офисни роботи. (Добре ще е, ако не се изкушите от идеята, да разправяте после пред колегите как безобразно се е напил CEO-то.)

Личен, а не бизнес повод

Успокойте се. Успокойте и родители, тъщи, свекърви и загрижени стринки-къдринки. Няма да провалите живота си, ако не поканите цялата фирма на сватбата. Дори и кариерата си няма да провалите. Сватбата е най-личният възможен празник. На тържеството следва да са поканени единствено хора, които  са ви важни, хора, за които „ви пука“. Няма нужда да се напъвате и да каните формални гости, колкото да запълните местата в ресторанта.

Истината е болезнена, но важна

Ако колегите ви започнат да досаждат с въпроси от типа „Ама кого сте поканили?“, просто бъдете честни, без да бъдете оправдаващи се. Повечето разумни хора ще разберат деликатността и личния характер на събитието, както и ограниченията в бюджета. Нищо не пречи да поканите няколко приятели сред колегите, но го сторете възможно най-дискретно. Не е нужно да се демонстрира пред всички, че някои са „по-равни“ от другите. Всъщност, най-разумно и ползотворно ще е, ако въобще не дискутирате в офиса подготовката на сватбата, както и самото ѝ провеждане.

Свързани публикации