Колко продуктивни сте? Ето 6 начина да разберете!

Колко продуктивни сте? Ето 6 начина да разберете!

Както знаем, има голяма разлика между това да бъдете заети и да бъдете продуктивни. И по двата начина можете да отмятате задачи, вярно е, но когато сте фокусирани и отдадени на това, което правите, резултатите са много по-различни – както в професионален, така и в личен план. Вижте няколко начина, чрез които да разберете дали само отмятате работа или я вършите качествено и далновидно!

  1. Имате ли цел?

Всички, които са истински продуктивни, имат заложени цели. Чрез тях те знаят точно в каква посока се движат и какво трябва да направят, за да стигнат до там. Целта, в известен смисъл, е план. А с план се работи много по-добре. Важно е да имате както дългосрочни цели, които да преследвате, така и краткосрочни, които да са стъпките, чрез които да стигнете до целите, поставени по-напред в бъдещето. Затова се изисква дисциплина и приоритизиране на задачите. Успеете ли да усвоите и двете неща, постигането на целите ви ще бъде много по-леко!

  1. Кое е най-продуктивното ви време за работа?

Дори да работите в обичайните времеви граници (от 9:00 до 17:00 или 10:00 до 18:00), в този период със сигурност имате часове, в които се чувствате по-продуктивни от други. За някои това могат да са първите часове от работния ден, след сутрешната тренировка и добра закуска, за други – след обедната почивка и добър обяд. Важно е да разберете коя част от деня е тази, в която се чувствате най-мотивирани за работа, и при възможност да пренасочите по-приоритетните, важни и изискващи внимание задачи именно за тогава.

  1. Нерешителни ли сте?

Сблъсквате ли се с тежка нерешителност, когато ви се налага да направите избор – както за най-малките неща, така и за по-големите? Това е битка, която мнозина водят. Така, вместо да вършите работа и да се придвижвате напред, губите време в размисли, които обикновено не водят до никъде. В такива моменти, опитайте се да си зададете следния въпрос: „Ще ми помогне ли това да постигна целта си?“. Ако да – действайте. В крайна сметка, единственото лошо решение е нерешителността, тъй като тя не води до действия и резултати, а дори да сгрешите, ще имате ценен опит, който да ви помогне при следващата такава ситуация.

  1. Заемате ли се с много задачи едновременно?

Или жонглирате ли с т.нар. „мултитаскинг? Колкото и често да е срещано това явление днес, а дори и приемано за нормално, вече е многократно доказвано, че то намалява продуктивността ни с до 40 %.  Ако имате тази възможност, винаги се старайте да фокусирате вниманието си само върху една конкретна задача. Така ще я свършите по-бързо и по-добре, вероятно и с по-малко усилия, отколкото ако се лутате между няколко задачи.

  1. Колко бързо се обръщате към някого за помощ?

Повечето пъти това се случва, след като вече е твърде късно и нещата са излезли извън контрол. Това създава напрежение у вас, а също и у човека, когото сте въвлекли в ситуацията. Затова е изключително важно да можете да предвиждате проблемни задачи, с които сами не бихте могли да се справите, и отрано да помолите за съдействие вашите колеги. Така работата ще се свърши по-добре, в срок и без голямо напрежение и притеснение.

  1. Следете времето си

Това е тактика, която малцина прилагат, но всъщност е изключително успешна. Направете този експеримент и започнете да следите – в следващите две седмици– колко време отделяте за различни ежедневни задачи. Например – колко време отделяте за имейл кореспонденция, за телефонни разговори, за комуникация по даден проект с колеги, за проверяване на социалните ви профили и сърфиране в интернет по време на работа и т.н. Вижте кои от тези дейности ви „губят“ най-много време и помислете как бихте могли да ги оптимизирате или дори – елиминирате. Ще се изненадате колко време и усилия бихте могли да спестите, ако овладеете тези моменти, и колко по-продуктивни можете да станете!

Свързани публикации