Колко важно е да се впишеш в екипа

„Умение за работа в екип“ не е просто клише, което специалистите по подбор включват във всяка обява. Ако проследите публикациите в JobTiger.tv от последните два месеца ще установите, че няма разговор, в който да не се споменава колко важно е бъдещият служител да е отборен играч, да си „пасне“ и да се сработи добре с екипа (примери тук, тук и тук).

С Павел Хаджиев продължаваме темата.

„Едно от най-важните неща, когато човек търси подходяща работа, е да успее да си намери точното място в новата компания. За съжаление хората подценяват това и считат, че най-важното нещо, когато кандидатстват за работа, е да имат определените технически, IT, правни, финансови и др. компетенции. Всъщност решаващи за всяко назначение са т.нар. меки умения, включително умението за работа в екип“.

„В крайна сметка човек бива назначен най-вече заради това, което е – като интереси, хобита, излъчване, енергия – а не толкова на база технически компетенции, които е натрупал към момента“.

Защо често не можете да разберете причината, заради която не ви одобряват за дадена позиция? Защото е невъзможно в един корпоративен мейл, с който ви съобщават новината, да се напише: „Не сте одобрен, защото енергията или излъчването ви не са подходящи за нашата компания“. Дори това да е причината, решението е във ваша полза, защото ако постъпите на място, където хората са абсолютно противоположни на вас, с различни хобита и интереси, просто няма да се чувствате добре.

За да разбере дали един кандидат ще пасне на екипа, Павел опитва да усети микроклимата във всяка компания, да предвиди дали ще се получи синергия между назначения специалист и хората, които вече работят там. Затова задължително отива на работното място, говори с екипите, с преките мениджъри и с ръководството. Но съветът му е HR специалистите да не се  предоверяват на усета си за излъчването на кандидата – това трябва да се случи и реши едва при срещата на кандидата с прекия мениджър.

А как вие да разберете повече за бъдещия си работодател? „Онлайн светът позволява една компания да се усети дори във Фейсбук, където можете да намерите публикувани снимки от тимбилдинг на компанията. Малка държава сме и ако човек се постарае, може да събере информация. Дори да нямате приятели, които работят в компанията, имате познати, които имат достъп до служители там“, убеден е Павел.

И запомнете – не се преструвайте, за да отидете на всяка цена в компанията, защото ако не паснете на екипа ще си тръгнете бързо, а честото сменяне на работодатели не говори добре за лоялността. За която ще стане дума в следваща серия.

Публикации от серията