Комбинация от две качества ви гарантира много по-добри шансове за кариерен успех

Q3P6NCT23E

Налице са множество изследвания, които сочат, че емоционалната интелигентност е от решаващо значение за представянето ни в работата. TalentSmart тества емоционалната интелигентност на повече от 1 млн. души и установява, че тя обяснява 58% от успеха във всяка професия.

Хората с висок коефициент на емоционална интелигентност (EQ) печелят повече. 90% от най-изявените специалисти са с висока емоционална интелигентност.  Достатъчно е да кажем, че тя е мощен начин да фокусираме енергията си в една посока и да постигнем огромни резултати.

Тук обаче има уловка. Емоционалната интелигентност няма да ви помогне да се придвижите и на йота напред, ако не сте искрени. Скорошно проучване, проведено от учени от Университета във Вашингтон, сочи, че хората не приемат проявите на емоционална интелигентност за чиста монета. Някои дори са твърде скептични. Знаците и демонстрациите не са достатъчни. Всеки иска да знае, че емоциите на човека, с когото общува или работи, са автентични. Само така доверието ни може да бъде спечелено. Не сме безмозъчни автомати. И искреността, и манипулациите могат да бъдат доловени.

Същото изследване установява, че лидерите, които са истински в поведението си, са далеч по-ефективни при мотивиране на своите хора, защото вдъхват доверие и възхищение чрез действия, а не чрез думи.

Това да сме искрени предполага известна степен на уязвимост, прозрачност и почтеност. Можете да проверите доколко правите впечатление на искрен човек, ако сравните поведението си с отличителните белези в поведението на хората, които се държат истински.

 • Искрените хора не се опитват да накарат всички наоколо да ги харесват. Те знаят, че някои ще ги одобряват, а други – не. Това няма да им попречи да постъпят правилно.
 • Те не съдят хората в обкръжението си. Те са широко скроени и отворени за нови идеи.
 • Те утъпкват свои собствени пътеки. Чувството им за удовлетвореност не извира от чуждата оценка.
 • Те са щедри. Споделят знанията, уменията и ресурсите, с които разполагат.
 • Те се отнасят с уважение към ВСЕКИ. От изпълнителните директори до чистачите.
 • Мотивацията им не извира от материалните неща. Не че биха отказали някоя страхотна придобивка, просто вещите не са най-важното.
 • На тях може да се разчита. Хората не се страхуват да се приближават до тези, които са естествени, защото знаят, че могат да им имат доверие.
 • Те не се обиждат лесно. Склонността ни да откриваме обиди там, където ги няма, и мнителността не са най-естествените прояви.
 • Те оставят телефоните си настрана. Няма нищо по-дразнещо и неуважително от човек, който пише съобщение или просто проверява телефона си, докато говори с вас, нали? Е, не го правете и вие. Фокусирайте цялото си внимание и енергия над посланията на събеседника ви.
 • Те не са водени от егото си. Искрените хора признават постиженията на другите и не сочат към себе си. Достатъчно уверени са, без да го правят.
 • Те не са лицемери. Да, бялото не е черно. Те не правят това, което съветват останалите да не правят. Признават грешките си. Не поставят своите проблеми на първо място.
 • Те не се хвалят постоянно. Всички сме работили с такива хора – те не спират да говорят за себе си и успехите си. Това поведение е характерно за несигурните в себе си. Искрените и емоционално интелигентни хора знаят, че когато постигнат нещо наистина значимо, то няма да остане незабелязано.
 • В обобщение. Искрените хора с висока емоционална интелигентност знаят кои са. Чувстват се добре в собствената си кожа. Те са здраво стъпили на земята и не се тревожат излишно.

Кои качества бихте добавили към този списък?

Свързани публикации