Контра-предложение при напускане – върши ли работа днес?

Все повече работодатели в Лондон правят контра-предложения на свои служители, които желаят да напуснат фирмата, показва ново проучване на британската HR агенция Robert Half. Тъй като компаниите изпитват сериозни притеснения да не загубят ключовите си таланти, те демонстрират по-засилено желание да преговарят с онези, които изявят желание да се преместят на нова работа. 23% от висшите HR мениджъри във Великобритания заявяват, че организацията им вече е по-склонна да преговаря с напускащите, в сравнение с преди, а 72% от респондентите споделят, че се притесняват да не загубят топ кадрите си.

Тази тенденция се намира в обратна зависимост спрямо нагласите на самите служители обаче. Проучването е установило, че 53% от допитаните намират за не особено вероятно да приемат едно контра-предложение за увеличение на заплатата и оставане на работното място. Данните от изследването на Robert Half потвърждават също, че по-продуктивният подход е не да се правят контра-предложения при напускане, а да се следи дали заплатите в компанията са на конкурентно ниво за бранша и да се правят чести, макар и минимални увеличения на заплащането на служителите.

Споменатото проучване повдига отново въпроса доколко контра-предложенията към напускащите са добър бизнес подход. HR блогърът Джеймс Брокет коментира в подробности данните от анкетата на Robert Half и заявява аргументирано, че контра-предложенията са действително неефикасни. Както той споделя: „Това ми напомня за историята с подновяването на автомобилната застраховка. Намираш по-изгодна оферта от конкурентна застрахователна компания и решаваш да я приемеш. Когато се обадиш да прекратиш настоящата си полица, те без изключение ти казват, че могат да подобрят офертата си, ако останеш при тях, така че тя да е конкурентна на новата оферта, която си намерил. На което бих отговорил – „ако можете да ми дадете по-ниска цена, защо не ми я предложихте от самото начало?”.

Брокет добавя също, че моделът с контра-предложенията е порочен, тъй като възнаграждава тези служители, които са готови да си тръгнат, вместо онези, които лоялно продължават да работят за компанията.

Контра-предложенията не са непознати и в България. „ Спомням си за случай, когато преди време една позната смени работата си, но старият работодател й направи предложение – ако не се получат нещата до шест месеца, отново да я назначи. Случи се така, че дамата не се почувства комфортно на новата позиция и се върна при предишния си работодател, но предоговори условията си. Тя беше, и все още е ключов служител за компанията, тъй като за близо десет години е станала нейно лице пред клиентите“, разказа Ана-Мария Ангелова, специалист „Подбор“ в JobTiger. „Контра-предложенията са характерни не само за големите международни компании“, обясни тя. „В много фирми (които предимно се занимават с търговия) се наблюдават такива явления. Там обаче, нивото и начинът, по който се прави контра-предложението са различни. Например, ако един търговец във фирма иска да напусне, то неговият шеф (който често е и собственик) се съгласява да му увеличи процента, да му отпусне служебния автомобил за лично ползване или някаква друга дребна облага, която да го задържи. Тези мерки са краткотрайни и в общия случай човекът напуска рано или късно.”

„Има компании, които са против такива предложения, защото считат, че по този начин лесно могат да станат обект на опити за постоянно предоговаряне на заплатата извън практиката за повишения във фирмата“, добави Моника Будинова, мениджър „Човешки ресурси“ в JobTiger. „Често причините за напускане включват повече фактори освен заплатата, а контра-предложението най-често засяга увеличение на заплатата, защото това най-лесно и бързо може да се промени от работодателя. Наблюденията ми показват, че контра-предложение получават т.нар. „ценни“ служители, което означава, че компаниите преценяват действията си при напускане на служител, но стратегията не е една и съща за всички категории служители“.

Контра-предложението по принцип е практикуван подход в HR бизнеса. Факт е обаче, че той все по-рядко постига целите си, а освен това е и морално атакуем. Затова бихме искали да ви попитаме вас, нашите читатели – как се отнасяте към концепцията за контра-предложение при напускане, бихте ли го направили като работодател, ще го приемете ли като служител? Очакваме вашите коментари тук или на tv@jobtiger.bg.

Свързани публикации