LinkedIn няма да направи CV-то ненужно

Социалната платформа LinkedIn няма да замести традиционното CV. Това е мнението на множество британски HR мениджъри, споделено в скорошно допитване.

Една трета от HR мениджърите на Острова заявяват, че използват професионалната платформа за целите на подбора. 32% от тях я ползват за комуникация с кандидатите, 30% подбират бъдещите си кадри в LinkedIn, а 22% проверяват евентуалните сътрудници дали са подходящи за дадената отворена позиция. Други 21% четат в сайта препоръките на кандидатите.

Въпреки тази относително интензивна употреба на професионалната мрежа, шест от десет британски HR мениджъри са на мнение, че вероятността традиционната автобиография да отпадне изобщо е малка. 70% дори са на мнение, че ефективността на онлайн профилите е спорна, а надеждността на социалните медии не е толкова добра. Авторите на допитването споделят наблюденията си, че макар и LinkedIn, подобно на други професионални мрежи, да продължава да свързва професионалистите, все пак HR мениджърите предпочитат като цяло по-традиционните методи за наемане на персонал.

Въпреки това, те съветват настойчиво хората да си поддържат добре професионалните профили и CV-та онлайн, тъй като по този начин градят собствения си бизнес имидж.

Във видеото има съвети към новорегистриралите се в професионалната мрежа. На всички, които вече имат опит с нея, препоръчваме съветите на Линдзи Полак, съветник по кариерно развитие в LinkedIN.

Публикации от серията