Лоши новини? Ето как да се справите

StockSnap_0FFHY0DL0E

Дали сте изправен пред личен проблем, или някои неща в работата ви се изплъзват – необходимо е да сте изобретателен, за да се справите със стреса. Първата стъпка е да признаете страховете и тревогите си, пише Susan Steinbrecher. Не крийте емоциите си и ще се почувствате по-добре.

Ами ако трябва да ги скриете? Възможно е да получите лоши новини в разгара на работния ден, в промеждутъка между две важни срещи или докато пътувате към семейно събитие. Идеята да реагирате овладяно и поведението ви да остане формално, когато ситуацията го налага, въпреки че сте получили обезпокоителни новини, звучи чудесно на теория, но осъществяването ѝ е истинско предизвикателство. Нуждаете се от време, за да се справите с емоциите си и да обработите стреса.

Когато се опитвате да скриете чувствата под повърхността на обичайното си поведение, може да постигнете контролирано спокойствие и да управлявате емоциите си по-ефективно. Проблемът е, че когато лошите новини ви изненадат и сте принудени да направите по-драматична промяна, случващото се е значително по-интензивно. Това води до реакция, която нито е лесна, нито е естествена. Усилието е много по-голямо, повишава нивото на стреса и може да влоши общото ви здравословно състояние.

Понякога се налага да сме в ролята на „добрия“, въпреки че сме притеснени, подразнени или стресирани – когато трябва да се погрижим за недоволен клиент, да се справим с ирационален служител или колега. На първо място трябва да признаете автентичността на начина, по който се чувствате именно в този момент. Хубаво е да мислите за това, без да се превивате под бремето на чуждата преценка как „би трябвало“ да се чувствате.

Със сигурност ще ви е необходимо време, но има някои прости инструменти, които ще ви помогнат да не позволите на стреса да ви завладее на секундата. Ето какво можете да направите за себе си, преди да получите подкрепа от близък човек, приятел или специалист.

  1. Дишайте дълбоко

Често срещан съвет, превърнат в клише. Въпреки това е доказано, че техниките за дишане действат, когато става дума за промяна на физическото и емоционалното състояние. Правилните техники за дишане намаляват кръвното налягане и ви помагат да запазите баланс.

  1. Сменете средата

Ако е възможно, излезте навън. Раздвижете се, за да изразходвате телесна енергия и да намалите напрежението.

  1. Обадете се на приятел

Отпуснете се за няколко минути и дайте воля на емоциите си.

  1. Преразгледайте мислите си в критичния момент

Спрете да се движите в омагьосания кръг на негативното, чрез който позволявате на страха и ирационалното да завладеят главата ви. Ако разполагате с десет минути, опитайте да се успокоите.

Когато ви се случват лоши неща и сте изправени пред трудности, дайте на себе си и на хората наоколо необходимото време, за постигнете хладнокръвие. Важно е да сте господар на чувствата си, но най-лошото, което можете да направите, е да се насилвате да изглеждате спокоен, когато не сте.

Свързани публикации