Лошият шеф може да бъде по-нездравословен от цигарите

3KPF75MO7F

Може ли лошият шеф да навреди на здравето ви? Макар че често се шегуваме и превръщаме един определен тип мениджъри в герои на вицовете, тази тема е доста сериозна. Според данни, публикувани от LinkedIn, дългосрочните ефекти от това да сте подчинени на лош ръководител могат да се сравняват с последиците от пасивното пушене. Колкото повече време работите за ужасен мениджър, толкова по-голям е отрицателният ефект за вашето психическо и физическо здраве.

Изследователи от университетите Харвард и Станфорд анализират отново резултатите от повече от 200 проучвания, за да разберат по-добре ефектите от стреса на работното място. Те са открили, че когато се тревожите да не загубите позицията си, това увеличава шансовете за влошаване на здравословното ви състояние с 50%. Ако имате прекалено натоварваща работа, е 35% по-вероятно да се сдобиете с по-сериозно и диагностицирано от специалист заболяване.

Американската психологическа асоциация отчита, че 75% от работещите в САЩ посочват шефа си като най-сериозен източник на стрес в своя живот. 60% биха предпочели да сменят ръководителя си, вместо да получат увеличение на заплатата. Статистиката обаче сочи, че по-голямата част от тях (59%) не напускат, за да решат този проблем, а понасят неподобаващото отношение към себе си. Напротив, подобно поведение, насочено към тях, прави още по-трудна стъпката, свързана със смяна на работното място. Едва 27% напускат, след като си намерят друга гарантирана работа. 11% го правят още преди това да се случи.

Несигурността на работното място и безмилостните изисквания предопределят създадените от лошите началници ефекти за здравето, измерени от учените от Харвард и Станфорд. Оказва се, че те са също толкова нездравословни, колкото са и отчетените при хората, изложени на значителни количества вторичен тютюнев дим.

Понякога представата за лошия шеф е резултат от личностен сблъсък на конкретни характери. Други, по-крайни случаи обаче наистина съществуват. Как да ги разграничите? Последните са прекалено агресивни, нарцистични, понякога дори жестоки натури. Често омаловажат вашите постижения и ви критикуват незаслужено пред публика. Изблиците им на раздразнение не са рядкост и правят хората плахи и предпазливи. Имат нереалистични очаквания. Говорят много, но не дават тон на екипа си с личен пример.

В днешните условия, които пазарът а труда предлага, бягството от подобна позиция невинаги е опция. При прекомерно напрежение в работата е лесно да загубите мотивацията си да я вършите. Ако прецените, че не можете да си позволите да загубите позицията си, включете в плановете си някои стратегии за оцеляване. Измислете свои, но започнете с две задължителни неща. Правете дневни списъци със задачи и ги зачертавайте при постигане на целта. Това ще ви помогне да оцените свършеното, да почувствате удовлетворение и да продължите напред. Спирайте служебния си телефон и не проверявайте работния си имейл през уикенда – това също ще ви помогне да презаредите батериите си, макар и за кратко.

Кой е по-опасният фактор за вас, кое ви кара да се чувствате по-зле – лошите шефове, с които някога сте се сблъсквали, или цигареният дим?

Публикации от серията