„Не можеш да управляваш времето, но можеш да управляваш себе си във времето“

Хората могат да управляват много неща – енергия, информация, пари, но не могат да управляват времето. Единственото, което могат да направят, е да управляват себе си във времето. В това е убедена Любов Георгиева, представител на програмата за лична ефективност PEP в България.

Много важно е как похарчваш времето на Земята, защото то е ограничено. Обикновено там, където е вниманието на човек, там отива енергията и времето му. Важно е човек да си даде сметка къде отива времето,  за да има време и за нещата, които са му приятни.

Има безкрайно много неща, които крадат времето. „Основни крадци на време са срещите и трябва да престанем да се срещнем с хора, с които няма смисъл да се срещаме или като го правим да е ефективно – срещите да завършват с резултат. Друг крадец на време са потоците на имейли или когато получавате некачествена информация“. Качествена информация е нещо, за което не ти се налага да звъниш на друг, за да го ползваш, обяснява Любов. Друг крадец на време са кризите в офиса – всички се втурват да спасяват нещо, което може да бъде решено с минимум усилия.

Любов Георгиева предлага и едно лесно упражнение, с което да започнете – в продължение на две седмици да записвате по часове къде си давате времето. След двете седмици ще видите къде отива времето ви и ако не ви хареса как изглежда животът ви ще трябва да се промените.

Публикации от серията