Любов в офиса – как да действаме?

Съвременният човек прекарва в офиса над 50% от времето, в което е буден, поне 5 дни в седмицата. Иначе казано, ние живеем и общуваме повече с колегите си, отколкото със семейството си. Естествено е, че хората, с които прекарваме принудително толкова много време заедно, могат в един момент да ни заинтригуват и по един по-личен начин.

Романтичните отношения на работното място не са непознат феномен – в САЩ около 50% от хората са имали връзка със свой колега в даден момент. С голяма доза сигурност може да се предполага, че подобни стойности могат да бъдат отчетени и в България. В офисите работят все повече млади хора, а именно те са основните действащи лица в „театъра на любовта“. Като се добави и обстоятелството, че именно младите са по-често необвързани и търсещи партньори, вероятността в един офис да се зародят интимни отношения е доста голяма.

Как следва да се гледа на любовните отношения в работата? Тук има два отделни аспекта, които заслужават обмисляне. От една страна, първо трябва да се погледне с очите на мениджърите. Позволено ли е в офиса да се установяват подобни контакти? Има ли офисна политика, засягаща тази деликатна материя? Другият аспект, който не бива да се пропуска е  значението на романтичните връзки за самите участници – струва ли си притеснението, има ли шанс връзката да повлияе на работните ни взаимоотношения, как ще се отнесат колегите и шефовете към случващото се, как ще работим с човека, ако се разделим един ден?

В горния разговор, експерт дава приложими и разумни съвети за хора, изкушени от идеята да се впуснат в любовна връзка на работното място. Към казаното от нея си струва да се добавят две най-общи положения, които почти винаги са валидни. Първо, опитайте се да се удържите и да не стартирате подобна връзка, тъй като опасностите и потенциалните вреди са повече от „печалбите“. Второ, не се колебайте да уведомите деликатно HR мениджъра, ако се впуснете в подобно начинание, стига офисната политика изобщо да го позволява. Бонус съображение – мислете перспективно за романтичните си чувства и за работата си. Смятате ли, че е полезно за любовта да бъдете през цялото денонощие с партньора си? А дали работата ви ще спори по-добре, ако трябва да работите с половинката си, но сте скарани в личен план?

И все пак, всеки случай е частен и различен. Помислете ситуацията внимателно и постъпете, както смятате за правилно.

Свързани публикации