Мечтана работа и ниска заплата: как да работите каквото искате, въпреки че не печелите достатъчно?

59PV3K0KF8

Спомняте ли си какви искахте да станете, когато пораснете? Лекар, пожарникар, балерина, учител, пътешественик? А вместо това после послушахте гласа на разума и станахте счетоводител, адвокат, банкер? Ако можехте да решавате отново, бихте ли направили същия избор?

Окуражаващите новини са, че според глобално изследване на LinkedIn  почти една трета от работещите казват, че имат мечтаната детска професия или поне работят в същото поле на дейност. Повечето анкетирани казват, че основен движещ мотив при техния избор са били желанията на сърцето им, а не размерът на тяхната заплата. Проблемът на този идеалистичен възглед обаче е, че някои от практикуващите тези професии печелят толкова малко, че не могат да плащат месечните си сметки, колкото и да са отдадени на работата.

Ако и вие сте изправени пред същата дилема, възползвайте се от няколко добри съвета. Дори финансовото планиране да не е вашата сила, те ще ви направят по-стабилни и отговорни към собственото ви бъдеще.

Какво ще ви струва? Трябва наистина да се влюбени в това, което ще правите. Ако не обичате работата си, няма да сте готови да преживеете финансовата несигурност. Трябва да сте готови да работите заради призванието си, а не заради заплащането.

Колко дълго трябва да се подготвяте? Първата ви стъпка следва да бъде създаването на бюджет и пресмятането на сумата, която ще ви бъде необходима месечно, за да живеете нормално. Разработете план за действие съобразно резултатите. Най-добрият вариант е да пестите поне три до шест месеца, преди да се впуснете в любимото си начинание.

Бъдете реалисти в очакванията си. Помислете дали подобна позиция предлага развитие и дали можете да се надявате на увеличение на възнаграждението в бъдеще. Има професии, в които заплащането е ниско в началото, но впоследствие се увеличава съобразно натрупания опит.

Направете го сега. Не се паникьосвайте! Не е трудно да си представите, че тежестта на целия свят се стоварва на раменете, ако изпитвате затруднения да покривате разходите си. Затова култивирайте у себе си полезния навик да спестявате, докато можете. Колкото и малки да ви се струват седмичните и месечните ви вложения, помнете, че те се натрупват и ефектът от вашата ранна предвидливост може след време да бъде поразителен.

Избягвайте дълговете. По-лесно е да се каже, отколкото да се постигне, но целта си струва усилието. Опитайте се да не използвате кредитни карти, за да запълните разликата между заплатата и разходите си. Когато решите да се отдадете на любимото си занимание, ниското заплащане най-вероятно няма да ви позволи да се издължите, а последствията са ясни.

Приемайте помощ. Предлагайте и приемайте помощ в моменти на нужда, нали затова са близките и приятелите. Но не злоупотребявайте с добрите намерения и не разчитайте друг да ви издържа, защото вие сте избрали да следвате мечтите си в кариерата.

Смалете изискванията си. Както стана ясно, трябва да знаете с какво сте готови да платите за привилегията да работите онова, което обичате. Свикнете с идеята, че е възможно да се наложи да замените колата си за по-евтина и да се лишите от някои други материални блага.

Помислете за допълнително занимание. Много хора припечелват от допълнителна дейност, а вариантите в наши дни са безброй.

Налага ли се, останете на настоящата си работа. Ако реалистичният анализ на ситуацията покаже, че голямата трансформация не е възможна за вас, помислете как да имате мечтаната работа, без тя да е основната ви работа. Все пак имате отговорности.

Поставете си срок. Доброволческата дейност и мечтаното амплоа невинаги са съвместими с големите житейски цели. Бъдете честни със себе си и определете разумен срок, след който при неуспех да насочите усилията си в друга посока.

Бъдете умни – осъзнайте, че настоящите ви приоритети няма да са вечни. Казват, че младежката склонност към идеализъм се „лекува“ с времето. Бъдете подготвени да се промените и не се разочаровайте от себе си, ако се случи. Толкова по-добре, ако този период е изтекъл и сте категорични и ако не ви се наложи да ползвате този съвет.

Разбира се, в най-добрия случай печелите добре от любимата си работа, която освен мечтана е и високоплатена. Колко от вас са щастливи да се похвалят с това?

Свързани публикации