Меките умения, без които твърдият успех е невъзможен

слушам„Твърдите умения“ са нещото, което обикновено ще ви спечели назначението. Ако обаче искате да задържите позицията и да напреднете кариерно, без „меки умения“ няма да сполучите.

Ефективната комуникация, способността да се възстановявате от поражения, демонстрираната ангажираност към работния процес – това са умения, които ще впечатлят шефа ви, колегите и бизнес партньорите. А всичко това е от съществено значение, ако наистина целите кариерно развитие.

Кристин Хамилтън, ръководител на компания за кариерно обучение, споделя и кои са според проучванията трите най-важни меки умения, способстващи успеха на младите хора, започващи сега кариерния си път. Най-общо следните способности могат да дадат добър старт на всяка кариера.

Задавайте умни въпроси

Внимателно и активно слушане. Ако го практикувате, ще можете да задавате смислени въпроси, които наистина ви интересуват, а и ще впечатлите и ръководителите си, защото ще им демонстрирате, че сте внимавали, когато нещо е било обяснявано. Но е наистина важно да внимавате какво се говори, да мислите активно и едва тогава да поставяте въпросите. И един бонус съвет – ако не сте уверени, че ще попитате нещо умно, по-добре въобще не питайте. Глупавите въпроси ви дискредитират сериозно по ред причини и е повече от далновидно да не ги задавате пред колеги и началници.

Ако два пъти паднете, три пъти станете

Устойчивостта и упоритостта са едни от най-ценните качества на всеки човек, а и на всеки служител. Животът системно ни поваля и унижава, но от нас зависи всеки път да се вдигаме отново и да продължаваме напред. Разбира се, важното е да научим уроците, преди да продължим. Блъскането в една и съща стена не е нито впечатляващо, нито ползотворно. И ако изпитате съмнения към верността на това правило, припомнете си думите на двама велики държавници, които са го били прегърнали приживе по впечатляващ начин. Наполеон е казал „Победата принадлежи на най-упорития“. Чърчил е добавил: „Никога, никога, никога, никога не се отказвайте“. Сега вече убедени ли сте?

Внимавайте с обноските

Обноските, способността за общуване и добрите маниери са станали голяма рядкост в днешно време и това не се забелязва никъде по-видимо, отколкото в офисния живот. Хората се държат все по-нецивилизовано и бон тонът днес е по-рядък от планинските горили. (Ако искате да не бъдете „комуникационни талпи“ в офиса, можете да почерпите вдъхновение тук.)

И дори и да мислите в програмен код, великите ви технически компетенции няма да ви донесат особен успех, ако не се държите прилично. Това означава, поне да не си чоплите телефона, докато управителят ви говори. Ако пък наистина внимавате в разговора и казвате „моля“ и „благодаря“, може да впечатлите дори и себе си. Накратко – демонстрирайте внимание и любезност, защото пътят към сърцата не хората не минава през Inbox-а на пощата ви, а през любезното отношение.

Свързани публикации