Меките умения – ценна помощ в работата

Не за пръв път, а с положителност не и за последен, ще обърнем внимание на меките умения. Вероятно и сами сте забелязали, че много обяви за работа съдържат изискване за меки умения, а също и мнозина хора използват термина, когато „сглобяват“ своите CV-та. Но какво всъщност представляват меките умения? По тази тема по-подробно сме писали тук и тук.

Кои са може би най-важните аспекти на меките умения. Нека се ограничим до три. Първо, тези умения са „преносими“. Тоест имате възможност да ги практикувате, независимо от позицията и конкретната сфера на дейност. Освен това, те са свързани с другите хора. Проявлението им е възможно само, когато общувате с някого. На трето място, те подпомагат работата ви по такъв начин, че да постигате повече с „твърдите умения“, когато включите и меките.

Повечето меки умения се учат. Добре е да имате вродени заложби, но е важно да развивате таланта си и непрекъснато да надграждате. Ползата от всичко това е, че ще си вършите по-успешно и с по-малко усилия работата. А това пести време за вас и допада на всеки работодател.

Свързани публикации