Милионери: има 7 причини да не сте богати

StockSnap_697C0CB0A5

„Богатството е просто код за свобода, а свободата е най-големият подарък в живота,“ пишат предприемачите, инвеститори в недвижими имоти и милионери David Osborn и Paul Morris в своята нова книга „Богатството не може да чака“, а Tanza Loudenback обобщава техните тези.

В книгата те схематично очертават как можете да се сдобиете с устойчиво богатство – не онзи тип формула за бързо забогатяване. Ето как: чрез промяна в начина на мислене, преодоляване на пречките, култивиране на интелигентни навици и развиване на динамичен бизнес.

Една от първите стъпки в това пътешествие към богатството е откриването и избягването на капаните – начините, по които възпирате самите себе си да постигнете целите си.

За да подобрите нагласата си, мислете за някого, който е по-малко талантлив, по-малко усърден, по-малко умен и по-малко от всичко, в което вие сте добри, и въпреки това е по-богат от вас. Вероятно този човек е успял да избегне капаните, пишат Osborn и Morris.

Ето кои са грешките, които двамата имат предвид:

  1. Оставате на работа, на която се чувствате комфортно

Лесно е да свикнете с работа, която вършите с удоволствие, или да търсите длъжност, която напълно отговаря на интересите ви. Osborn и Morris дават примери: ски инструктор, който обича да кара ски, или барман, който обича да общува с хората. Всички такива хора удовлетворяват част от нуждите си. Но дали това е достатъчно?

Osborn и Morris насърчават читателите си да използват вече придобитите знания и умения, за да намерят интереси извън зоната на комфорта си. „Трупането на богатство е контактен спорт. Изисква движение, действие, удар. Бъдете целенасочени и изграждайте мрежа, която ви доближава до целите ви,“ пишат те.

  1. Избягвате риска

Страхът е всеобщо усещане. След като осъзнаете, че не го изпитвате само вие, запитайте се „какво е наистина изложено на риск?“

Помнете, че ако начинанието си струва да вложите време, пари и усилия в него, определено ще има някакъв риск.

„Няма да захаросваме фактите – трупането на богатство включва поемането на рискове,“ пишат Osborn и Morris. „Но тези рискове са надценени в сравнение с риска да не правите нищо. Най-големият риск в живота е да не поемате рискове.“

  1. Гледате на богатството негативно

Възпитанието на всички ни включва различна нагласа към парите, независимо дали става дума за идеята, че богатството е бляскаво и недостижимо, или че е знак за алчност и корупция.

Osborn и Morris казват, че способността ви да трупате богатство зависи от тези убеждения.

„Празнувайте преследването на богатството и гледайте на него като път към свободата. Отървете се от онези, които мислят, че „пари“ е мръсна дума.“

  1. Отказвате се лесно

Както е с всяко предизвикателство в живота, и в трупането на богатство ще преживеете възходи и падения. Хората, които стигат до върха, са онези, които никога не се отказват.

Osborn и Morris обясняват: „Като се сблъскате с несполука, имате избор: можете да напуснете кораба, фокусирайки се върху загубата, или да продължите да следвате курса и да оцените урока.“

„Просто помнете: Имали сте кураж преди неуспеха, а сега имате силата на опита и информацията.“

  1. Поддържате токсични приятелства

„Колко хора са най-добри приятели с дружките си от детската градина? Не много. И все пак, колко хора имат приятел, когото не искат да загубят, макар че им влияе зле?“

Osborn и Morris задават тези въпроси, за да подчертаят, че имате контрол върху обкръжението си. Не се хващайте в капана на „слабия социален кръг“. Ако се окажете в него, бъдете достатъчно разумен, за да излезете навреме.

  1. Държите се като жертва

Всеки ден се случват лоши неща и понякога може да се чувствате така, сякаш поемате повече удари от останалите. Загубили сте пари от инвестициите си? Новият ви бизнес се е провалил? Ще е трудно да минете през тези моменти, но нямате оправдание да се превръщате в жертва.

Превръщането в жертва води до вина, апатия и общо безпокойство. Трудно е човек да продължи напред с позитивна нагласа, ако е заключен в събитие от миналото си. Негативизмът води до инерция и отчаяние.

  1. Мислите, че всичко ви е ясно

Osborn и Morris цитират Stephen Hawking, за да илюстрират какво имат предвид: „Най-големият враг на знанието не е невежеството, а илюзията за знание.“

Да си мислите, че знаете всичко, което може да бъде научено някога – т. нар. „синдром на експерта“, както те го наричат, възпрепятства усъвършенстването и растежа.

Винаги всеки от нас има какво да научи.

Свързани публикации