Митове и легенди при кандидатстването за работа

мит

За процеса по подбор на персонал се носят най-различни, често и нелепи, митове и легенди. Те са толкова разнородни и многобройни, че няма смисъл да се опитваме да посочим всичките. Някои от най-упоритите ще намерите посочени по-долу. Добре е да знаете, че те нямат много общо с действителността.

Всички свободни позиции се обявяват в медиите или онлайн

Това определено не е вярно. На практика, мнозина рекрутъри и HR мениджъри изпитват притеснения да обявят отворените позиции, тъй като с основание се страхуват, че ще получат твърде много кандидатури и ще си отворят страшно много работа. (Като добавим, че повечето кандидати са тотално неподходящи, ще разберете въпросния страх по-лесно.)

Много отворени позиции се заемат всъщност от вътрешни кандидати (служители, работещи на други позиции в компанията). Някои пък отиват при препоръчани кандидати, а трети, се запълват от хора, чиито „досиета“ вече са попаднали в компанията и са част от базата данни с потенциални кадри.

Никой не чете мотивационни писма

Разумните и ангажирани кандидати имат навика да пишат винаги мотивационни писма и при това, да ги изработват систематично за конкретната позиция, която ги интересува. Добрите рекрутъри пък четат обикновено мотивационното писмо, за да видят, дали имат желание да разглеждат автобиографията на кандидата изобщо.  Именно затова е важно да пишете добри мотивационни писма, в които да демонстрирате желанието си да работите за организацията и страстта си към работата. Отнема повечко време, но е мощен лост в борбата за събуждане интереса на рекрутърите.

Достатъчно е да кандидатствате, за да получите работата

За никого не е тайна, че съвременният пазар на труда е труден. И няма причина да смятате, че кандидатурата ви е достатъчна, за да спечелите назначението. Много наложително е да бъдете проактивни в търсенето на работа, ако желаете да бъдете сметнати за подходящи кандидати. Това включва да бъдете готови да поддържате контакт с рекрутърите след интервютата за работа, да се занимавате с нетуъркинг, да поддържате позитивен и светъл онлайн професионален профил. И дори да правите всичко това, отново няма гаранции, че ще „ви се получава винаги“.

Най-квалифицираният кандидат ще получи работата

Когато става дума за интервю за работа, не е изключено да мислите, че добрите ви квалификации ще ви спечелят благоразположението на рекрутъра. Особено, ако образованието, опитът и квалификациите ви са точно отговарящи на изискванията, посочени в обявата. Но не бързайте да си честитите назначението. Не винаги най-квалифицираните кандидати постигат успех. От решаващо значение могат да бъдат неща като способност да водите добър разговор, личната ви пригодност да се впишете в културата на компанията и още куп детайли. Рекрутърите искат да назначават хора, които да се вписват в средата и да бъдат добри членове на екипа.

Ако не ви се обадят, значи позицията е запълнена

Понякога, именно това е случаят. Но не винаги. Например, мнозина пропускат да направят така наречения “follow-up” – да поддържат контакт с рекрутъра след интервюто, да се интересуват как са се представили, да поблагодарят за възможността да разговарят с рекрутъра. А това е много важен аспект от процеса по кандидатстване. Ако се възползвате от случая и поддържате активен контакт с интервюиращия и след интервюто, ще се отличите от повечето кандидати, които по правило не правят тези усилия и губят червени точки в очите на рекрутърите.

И така, както сами виждате, процесът по подбор на персонал далеч не е толкова праволинеен и прост, колкото може да изглежда. Детайлите са от огромно значение и както ще ви каже всеки рекрутър, точно те разграничават успешните от неуспешните кандидати. Затова, не вярвайте на произволни митове, а се грижете за представянето си във всеки аспект и всеки момент. Само тогава ще можете да бъдете сигурни, че сте направили всичко по силите си, за да бъдете назначени.

Свързани публикации