Мода с известни правила

В симпатичения филм: „Crasy, Stupid, Love“ Раян Гослинг пита:

„Ти да не си милиардер, собственик на Apple? Тогава нямаш право да носиш маратонки!“

В повечето случаи, когато става въпрос за работа, професия и начин на живот, обичаме да определяме правила, защото те ни помагат да се чувстваме стабилни и уверени в дадени ситуации.

И модата подлежи на правила, но както всяко изкуство подлежи на не по-малко бягство от правилата. Законите за съчетаването на чантата с колана и обувките започват да се променят дори според най-строгия бизнес и официален етикет, с изключение може би само на кралските такива.

И все пак, за да сме сигурни как да варираме в безкрайните възможности на модата, трябва да научим и правилата й. Това са правила за приличие, стил и сдържаност, които целят да ни представят в най-добрата ни светлина, да акцентират, да не крещят, да покажат добрите ни страни и да не създават неудобства за околните. Защото дори околните да не обърнат специално внимание на начина, по който изглеждаме, ако е правилният той винаги ще работи в цялостна хармония с нашата личност.

Стилът на един човек е неговата презентация. Той показва доколко познаваме себе си и дори до каква степен уважаваме себе си и околните. Грижата за това, което сме, е вътрешна и незбежно има и външно изражение.

Стилът не е марката, която носим, макар че има причина добрите марки да са такива каквито са. Те са име вследствие на материята, кройката, цялостния вид, затова при най-големите от тях логото не е нещо, по което ги разпознаваш. Точно затова, ако с опит и наблюдение съумеем да съчетаем и изградим стила си, тогава марката няма да е най-важната ни цел.

Най-добрите марки не създават тенденции, а класики. И както за един дом първо се купуват основните мебели, а след това се поставят акцентите, така и в гардероба ни е важно да имаме основни дрехи и да придадем характер чрез тях, който винаги можем да подчертаем с аксесоарите.

С Ани Кременлиева започваме поредица разговори за модата и всичко, което ни предлага тя, за да изглеждаме добре – на работа и извън нея.

Публикации от серията