Мотивационното писмо – нищо трудно

5

Едно и също мотивационно писмо не може да бъде пригодено за кандидатстване на всяка позиция и във всяка фирма. Идеята на този текст е в конкретиката и вие вече го знаете. Именно по тази причина ви се струва толкова трудно и не ви се иска да го признаeте, но често изтупвате старите си мотивационни писма от праха, за да създадете „нова“ грабваща история.

Ако предпочитате да не залагате на креативността си, а да имате готова формула за успех, отново трябва да отделите достатъчно време да персонализирате съдържанието. Мисията е възможна, успокоява Aja Frost от The Muse и предлага няколко прости съвета за успех. Напишете мотивационно писмо, което наистина показва кои сте, кои са професионалните ви ценности и умения, към какво се стремите и как бихте могли да го постигнете именно на тази позиция, именно в тази фирма.

В обръщението ви

Повечето кандидати за работа са наясно, но нека припомним, че винаги трябва да адресирате мотивационното си писмо към конкретен човек. Това показва, че сте си направили труда да проучите фирмата. Едно име би впечатлило повече човека, който го чете (дори да не е неговото, а на другиго в отдела), отколкото безличното „да послужи пред когото е необходимо“.

Ако в обявата не е посочено име за връзка, потърсете имената на специалистите в областта на човешките ресурси. Ако нямате късмет и там, потърсете името на ръководителя на отдела, в който кандидатствате.

В уводния ви параграф

Първата секция в мотивационното писмо е чудесна възможност да кажете на рекрутъра, че разбирате кое е онова, което прави организацията и конкретната работа специални. Можете да започнете с това защо сте развълнувани да кандидатствате за тази работа, като опишете кои са преимуществата на фирмата, които са най-важни за вас и биха ви помогнали в кариерата, кои са общите места между фирмената култура и собствената ви ценностна система. И най-вече: с какво можете да допринесете за общата картина.

Ако все пак имате проблеми с този параграф, потърсете информация за организацията на сайта ѝ, страниците ѝ в социалните мрежи, LinkedIn профилите на служителите и се фокусирайте върху основните причини, поради които искате работата и мислите, че ще бъдете добри в нея. Всички се нуждаем от приходи, но трябва да можете да обясните защо сте отворени именно за тази професионална възможност. Уверете се, че описвате повече как вие можете да допринесете за фирмата, отколкото тя да помогне на вас.

В следващите параграфи

Трябва да опишете релевантните предишни позиции, опита и уменията, които сте придобили, и как бихте ги приложили на поста, за който кандидатствате. Започнете с „През [период] работех като [длъжност] в [име на фирмата].“

В следващите няколко изречения трябва да говорите за конкретните задължения на тази позиция, които са най-близки до изискванията за работата, за която кандидатствате. „Като [длъжност] бях отговорен за [задача 1, задача 2, задача 3 и т.н.]“ или „На този пост работих по няколко проекта в това число [проект 1, проект 2, проект 3].“

Тук важното е да не преповтаряте всичко от автобиографията си, а да извадите най-подходящото от нея и да го разширите, описвайки защо придобитите умения са приложими в потенциалната ви нова работа.

Подбирането на примери

Чудите се как да разберете кои предишни позиции и качества да подчертаете?

Предполага се, че последната ви длъжност ще присъства в мотивационното ви писмо (освен ако сте работили на този пост за много кратко или ако няма нищо общо с позицията, за която кандидатствате).

За да откриете втория си пример, върнете се на описанието на работата в обявата и обърнете внимание на трите неща, които са посочени като най-важни – ако нямате тези качества, каквито и да другите ви предимства, няма да ви назначат. Каквото и да изберете, уверете се, че е отразено в мотивационното ви писмо. Ако нямате точно това, което се търси, използвайте пример за квалификация или опит, който е възможно най-близък до него.

В заключителната част

В заключителния си параграф повечето хора най-общо казват „Благодаря, че прочетохте текста, надявам се да се свържете с мен.“ Но ако е само това, си е чиста загуба на ресурсите, с които разполагате. Тази част също следва да бъде персонализирана.

Първо, ако искате да проявите инициативност и да отговорите на потенциален проблем, който би попречил на назначението ви, това е мястото да го направите. Да речем, че живеете в София, но кандидатствате за работа в Пловдив. Завършете с едно изречение, свързано с това, че се местите. Например: „През декември се премествам в Пловдив и с нетърпение очаквам да работя там.“ Това показва на четящия, че сте прочели описанието на работата и че мястото няма да е проблем.

Може би не сте съвсем квалифицирани за позицията. Никога не трябва да казвате „Знам, че не съм толкова квалифициран, колкото други кандидати, но…“ Можете да напишете: „Квалификацията ми в областта на [индустрия или професия] в комбинация с желанието да работя за вашата фирма на тази позиция ме правят способен да се справя с [конкретна отговорност].”

Няма спор, че създаването на уникално мотивационно писмо за всяка свободна позиция, за която кандидатствате, отнема повече време и усилия от попълването на няколко празни полета за името на фирмата и другите очевидни променливи. Но ако наистина ви е грижа и искате работата (дано да е така, щом кандидатствате за нея), персонализирайте мотивационното си писмо, следвайки тази проста формула.

Свързани публикации