3 начина да презаредите, когато не можете да си вземете отпуск

StockSnap_UHR5UXPD7M

Нервите ви са опънати до краен предел. Всеки ден седите на бюрото си със съкрушителното усещане за ужас и изтощение. Имате чувството, че монотонността и стресът ще ви погълнат изцяло.

Хората ви казват, че имате нужда от почивка. Сякаш вие самият не знаете, че една седмица, прекарана в блажена дрямка в хамак или в разходка в гората, ще повдигне духа ви.

Проблемът е, че не е толкова просто – или нямате достатъчно останали дни отпуск, или имате твърде много и твърде спешна работа, за да си позволите лукса да изключите компютъра, да изчезнете от офиса и напълно да се откъснете от работата за известно време.

„И сега какво?“, пита Kat Boogaard в своя статия. Трябва да продължавате да влачите крака, изпълнявайки задълженията си, трябва да продължите да правите най-доброто, на което сте способен, независимо от повишаващия се стрес?

Не точно. За щастие, има няколко други неща, които могат да ви помогнат да презаредите.

  1. Променете пейзажа

Може би няма да имате късмета да насочите взора си към океана или към друга екзотична гледка в близко бъдеще, но и да смените обстановката не толкова генерално също може да има положителен ефект върху начина, по който се чувствате и по който се държите на работа.

Защо? Множество психологически експерименти и изследвания сочат, че като хора, всички ние в голяма степен сме зависими от контекста, в който сме поставени. Казано простичко, средата провокира различни навици и типове поведение, които свързваме с тази атмосфера.

Така че, ако сте свикнали да се чувствате нещастен и обезсърчен, докато се взирате в отрупаното си бюро или в стените на помещението, може би няма да е много трудно да замените тази емоция с друга.

Понякога е изключително лесно – добавянето на растение или снимка на бюрото и смяната на фона на работния плот на компютъра могат да трансформират нагласата ви. А защо изцяло не пренаредите работното си място? Ако можете да се възползвате от подобна гъвкавост, опитайте да работите от друга зона на офиса, а защо не и на открито.

Бъдете сигурен, че можете да се пренастроите и да смените перспективата и без да предприемате грандиозни промени.

  1. Внесете промени в графика си

В човешката природа е да се придържаме към това, което познаваме – нарича се „предразсъдък на статуквото“. Удобно ни е, когато се чувстваме защитени и всичко ни е познато.

Подобен тип поведение, обаче, може да има неблагоприятни последици. Придържаме се към графиците си, въпреки че вече не ни вършат достатъчно добра работа. Промените в програмата обикновено имат подчертано положителни ефекти върху усещанията ни на работа.

Например, вероятно ще се фокусирате по-лесно. Невролозите са доказали, че мозъците ни винаги търсят новостта – винаги държим едното си око отворено за нещо ярко и лъскаво. Като направим някои промени (колкото и да са малки) в програмата си, даваме на ума си представата за нововъведение, която той търси, което означава, че сме по-фокусирани в онова, над което работим.

Второ, ще подобрите творческото си мислене. Отклоняването от предвидимите системи и работни процеси повишава невропластичността на мозъка ви, т.е. способността му да образува нови връзки между различните мисли. Накратко, повече гъвкавост в програмата ви ще направи и мозъка ви по-гъвкав.

Така че давайте – изместете следобедната си тренировка сутринта, преди да отидете на работа. Или си поставете за цел да обядвате далеч от бюрото си. Резултатите ще ви изненадат!

  1. Изключвайте се, когато можете

Вероятно ви е омръзнало от хора, които ви казват да се изключите, когато сте претоварен с работа. Невинаги е реалистично да забравите за входящата си поща и да изключите служебния си телефон. Все пак трябва да работите.

Не мислете за това като за инструкция напълно да се освободите от работата си. Подобни съвети са по-скоро насърчение да обърнете внимание на промеждутъците от време, в които можете да оставите телефона си настрана и да си дадете почивка.

Трябва ли телефонът да е последното нещо, което виждате, преди да заспите, и първото, след като се събудите? Необходимо ли е да преглеждате съобщенията си, докато се опитвате да се отпуснете пред телевизора или вечеряте с приятел? Не.

Почти никой не може да се откъсне от работата си напълно. Въпреки това се нуждаете от собственото си позволение да отстъпите и да забавите темпото – поне когато не работите активно. Дори и да не успеете да си вземете пълноценен отпуск, малко време извън „матрицата“ със сигурност ще понижи нивата на стреса ви.

Свързани публикации