Ето колко време през 8-часовия работен ден сме наистина продуктивни

StockSnap_UABZOH3X3R

Понякога 8-часовият работен ден изглежда мнооого дълъг. Особено като трябва да работите без почивка през 5 от тези 8 часа. Няма да навреди, ако проверите какво става във Facebook и в Twitter, нали? Или да проверите имейла си? А как ви действа шумът, който произвеждат колегите ви? Дали всичко това влияе на вашата производителност?

Може би се чудите колко време всъщност прекарвате на ден, работейки.

Неотдавнашно проучване на британския сайт VoucherCloud се опита да установи именно това, пише Betsy Mikel. В проучването на компанията са участвали 1989 души, работещи в офиси в Обединеното кралство, всички те на възраст над 18 години и заети на пълен работен ден. На респондентите е зададен следният въпрос: „Смятате ли, че сте продуктивни през целия работен ден?“

Вероятно не сте изненадан да научите, че 79% от тях отговарят с „не“. Кой може да ги обвини? Не е възможно да бъдете продуктивен всяка минута от всеки един ден.

Истинската изненада е колко кратък е периодът, в който участниците твърдят, че са продуктивни в стандартен 8-часов работен ден: средно, това са 2 часа и 53 минути. Това означава, че повече от 5 часа всеки ден се изразходват за изпълнение на задачи, които не са свързани с работата.

Разсейване, разсейване навсякъде

Най-популярният начин, по който се разсейваме, е проверяването на фийда в социалните мрежи. Почти половината (47%) от респондентите признават, че правят това по време на работа. Те съобщават, че прекарват средно по 44 минути всеки ден, посещавайки любимите си социални медии.

Вторият начин, по който респондентите признават, че се разсейват, е прегледът на новинарски сайтове – 45% от участниците в проучването четат новини по време на работа. Средно в един работен ден те прекарват повече от час, четейки онлайн източници на новини.

Само тези два фактора намаляват продуктивността с почти два часа всеки делничен ден. Ето, че остават само шест часа, посветени на работата. Но това не са единствените две разсейвания с пагубно влияние върху производителността на работещите – има множество други фактори, които изискват част от вниманието.

Респондентите съобщават, че прекарват време, правейки следните неща, които изяждат различна част от работния ден:

  • Говорят си с колегите на теми, които не са свързани с работата (40 минути на ден);
  • Правят паузи за пушене (23 минути на ден);
  • Ядат закуски и си приготвят храна в офиса (15 минути на ден);
  • Търсят си нова работа (26 минути на ден).

Нуждата от смислена работа

Най-важният резултат от това проучване ни показва колко голяма част от времето си на работа служителите прекарват в търсене на нова работа. Средно те посвещават половин час на ден на тази цел.

Ако тези служители имаха работа, с която се чувстват ангажирани и която намират за смислена, щяха ли да губят толкова много време в дейности, несвързани с професионалните им задължения, всеки ден? Друго проучване е установило, че служителите биха се съгласили да се трудят в замяна на 32% по-ниско възнаграждение, ако работата им е по-смислена. Работата, която има по-голямо значение, би довела и до нарастване на продуктивността – по-малко време във Facebook и новинарски сайтове.

Достигането на малко под 3 часа продуктивно време на ден може да бъде сигнал, че сте избрали неподходящо, дори токсично работно място. В този случай напускането е опция, която да обмислите, тъй като друго изследване доказва, че хроничният стрес в работата може да влоши здравето ви повече, отколкото напрежението, което безработните изпитват.

Публикации от серията