Може ли страхът от уволнение да ви накара да работите по-усърдно?

StockSnap_WP1KHDXGOY

Страх ви е да не загубите работата си? Може би някои фирми искат служителите им да се чувстват така. Затова е важно да се знае, че стресът може да намали качеството на резултатите от работата ви, пише Alina Dizik за BBC.

Представянето ви може да се влоши, ако се тревожите, че сте станали излишен, ако се чувствате безсилен заради променените практики на работното ви място и сте несигурен на поста си. Въпреки това целенасоченото създаване на среда на несигурност е тактика, разпространена в някои професионални сфери – поставят се допълнителни изисквания и други стресови фактори за служителите. Убеждението, че това ще подобри представянето им, е грешно.

Има няколко версии на този тип управление. Едната от тях е подчинена на правилото 20-70-10, според което има три категории служители – топ 20%, средно ниво, което е 70%, и най-зле представилите се 10%, които трябва да бъдат уволнени. При друга стратегия, позната като „нагоре или навън“, служителите на някои правни и консултантски фирми, които се представят зле – които не се усъвършенстват и не се изкачват по йерархичната стълбица, се заменят с нови кадри.

Като държат служителите си на нокти и им вдъхват несигурност на работното място, работодателите по-скоро си вредят, смята William Schiemann, който е начело Metrus Group – фирма, която изследва организациите в Съмървил, САЩ.

Защо е така? Защото служителите губят усещането за ангажираност. Тази тактика може да разруши доверието на работното място.

Никога не е приятно да сте изправен пред заплахата да изгубите работата си. А дали има оптимално ниво на усещането за сигурност в работата, което ще ви накара да давате най-доброто от себе си? Има ли какво да направите като малко зъбче в голямото зъбчато колело на корпоративната машина? Отговорите са сложни.

Дешифриране на сигурността на работното място

Много служители се тревожат за нестабилността на работата си и причините за това са субективни.

Тревожността, свързана с работата, зависи от професията ви, от длъжността ви, от финансовото ви положение и дори от вашето местонахождение – например, работниците в Европа са по-защитени от съкращения, в сравнение с американските им колеги. В Белгия служителите, които са работили три години във фирмата, трябва да получат тримесечно предизвестие за прекратяване на трудовия договор – период, който в САЩ е около две седмици.

Несигурността на работното място се отнася не само до заплахата от уволнение, но и до тревогите за бъдещето на длъжността – т. нар. качествена несигурност, казва Tinne Vander Elst, организационен психолог в KU Leuven University в Белгия.

В Белгия, например, само 6% от работниците съобщават за страх да не загубят работата си, но 31% се страхуват от негативни промени в работното си положение. И двете могат да повлияят на представянето, открила е Vander Elst.

Стрес в малки дози

Без съмнение перспективата за загуба на работата и несигурността в кариерата причиняват стрес. Но в малки дози, усещането за несигурност в работата може да даде на служителите допълнителен стимул да се представят добре в краткосрочен план, казва Schiemann. Някои видове несигурност – например, по време на съкращения и намаляване на броя на служителите – могат да накарат хората да работят по-усърдно, за да докажат своята стойност на мениджмънта, казва още той. „Ако служителите мислят, че имат контрол над ситуацията, ще положат истински усилия.“

Макар че няма конкретни научни изследвания на този феномен, проучвания показват, че в някои случаи стресът на работното място може да ви помогне да се фокусирате по-успешно върху задачите си и да повишите производителността си.

Въпреки това силно стресиращите ситуации в работата никога не повлияват добре на дългосрочното представяне, казва David Creelman, HR консултант от Торонто. „Не бива да поставяте някого в такава ситуация, ако можете да го избегнете. Хората, подложени на голям стрес, са по-предразположени към психически и етически грешки и се разбират по-трудно с останалите членове на екипа, отколкото по-малко стресираните хора.“

Проблеми в дългосрочен план

Не само, че несигурността в работата влияе на здравето и променя производителността, но също така предизвиква физически проблеми, които е възможно да ви измъчват години, след като сте напуснали, казва Vander Elst. Нейно неотдавнашно проучване установява, че служителите, които са съобщили, че усещат повече несигурност в работата си, дори три години по-късно продължават да се чувстват депресирани.

Макар че някои хора се представят по-добре, когато са малко несигурни, онези, които чувстват несигурност в работата си, са в неизгодно положение, казва Vander Elst. Идеята, че известно ниво на несигурност може да направи работниците по-продуктивни, е погрешно схващане, добавя тя.

„Несигурността на работното място е свързана с по-ниски нива на ефективност, с по-ниски нива на иновативно професионално поведение, с по-високи нива на тормоз на работното място,“ казва тя.

На работниците, които искат да се чувстват по-удобно на работа, Schiemann препоръчва да търсят мениджъри и фирми, които са съсредоточени върху справедливостта и прозрачността, които биха им помогнали да работят по-добре в период на несигурност. Без значение коя е сферата ви на дейност, ще бъдете по-ангажирани, ако знаете че работодателят ви се отнася с вас и с колегите ви по еднакъв начин, казва Schiemann.

В крайна сметка се оказва, че няма по-добър начин да се уверите, че се чувствате сигурен на работното си място. Ако това влияе на качеството на труда ви, значи е време да се отбележи.

Свързани публикации