На седмото небе в петия работен ден

На седмото небе в петия работен ден

Понеделникът е сред най-големите бедствия в живота ни. Мъчителното ставане и усилието да се върнем към текущите задачи са сред най-неприятните ни задължения. От друга страна, петъкът е като оазис в пустинята. Понякога обаче, дори този образ на петъка не е достатъчен, за да повдигне  настроението ни. Часовете сякаш текат капка по капка и ни приближават към дългоочакваното свободно време твърде бавно.

Предлагаме ви няколко трика, с които да съживите петъчното си Аз и да подобрите работата си.

  1. Подгответе се за успех

Неяснотата поражда ужасното усещане, че контролът ви се е изплъзнал. Всеки петъчен следобед отделяйте 30 минути, за да нахвърляте онова, което е в главата ви, когато мислите за следващата седмица. Какво е на дневен ред? Дори подготовката на един по-хаотичен план означава че ще започнете следващата седмица с повече сигурност, а и ще завършите тази по-удовлетворени.

  1. Излезте навън за час

Петък е чудесен ден, в който да отделите един час за себе си. Не се примирявайте с бързия обяд на крак. Махнете се от офиса. Прекарайте един час сред природата или в местен ресторант. Насладете се на това време. Вземете си кафе, хапнете сладолед. Игнорирайте обажданията в продължение на този един час, ако е възможно. Ако работата ви го позволява, дайте почивка на ума си. Четете книга. Общувайте с хората около себе си – поговорете с колега, благодарете за добре свършената работа на ваш подчинен.

  1. Направете равносметка

Помислете какво сте свършили добре през изминалата седмица и какво е можело да се направи по-добре. Няма нужда нито да се биете в гърдите, нито да се самобичувате. Ако не можете да се сетите за нещо страхотно, което сте направили, помислете за поведението си и за решенията, които сте взели. В крайна сметка резултатите зависят от вас и всичко е поправимо.

  1. Улеснете програмата си

Не си поставяйте невъзможни цели, но и не сваляйте летвата прекалено много. Създайте списък със задачи, с който можете да се справите до края на деня. Старайте се да догоните реалистичните цели. Когато сте сигурни в успеха си, ще бъдете много по-спокойни, уверени и доволни. Задраскването на точките, които сте довели до край, е истинско удоволствие, което ще направи петъка ви още по-светъл.

Свързани публикации