Направили сте грешка на работа – сега какво?

Направили сте грешка на работа – сега какво?

На абсолютно всеки се случва да сбърка нещо на работното си място, дори на най-опитните и добре обучени професионалисти. Колкото и фрустриращи и притеснителни да са тези моменти, нужно е да помним, че те са неизбежни. Дори машините, които са навсякъде в ежедневието ни, се развалят или грешат. Изключително важно е обаче да знаем как да реагираме и как да се справим, когато попаднем в подобна ситуация, за да не стане тя по-голяма и проблемна, отколкото всъщност е.

  1. Извинете се

Когато сме допуснали грешка, изключително важно е да я признаем и да се извиним за нея. Повечето такива ситуации са инциденти и не са умишлени. Нужно е да покажем, че сме наясно какво сме направили и че съжаляваме за него. Това е зряло и отговорно поведение и без него драмата със сигурност ще стане по-голяма, отколкото е нужно.

  1. Не обвинявайте другите

Когато вината е у нас, не трябва да се поддаваме на изкушението да сочим с пръсти другите и да се опитваме по някакъв начин да си „измием ръцете“ с тях. Важно е да имате твърдостта да признаете пред себе си и другите, че това е ваша грешка. Дори да има друг, който също е „допринесъл“, избягвайте да сочите с пръст и да нападате – по този начин изглеждате слаби. Вероятно колегите ви са наясно кой каква отговорност носи около дадена задача или проект и, след като признаете вашата вина, ще уважат вашата искреност и ще са наясно кой друг каква грешка е допуснал, без да се налага да го посочвате.

  1. Бъдете проактивни

Важно е, в такава ситуация, да разберете как точно сте допуснали грешката и как можете да избегнете това в бъдеще. Анализирайте ситуацията и проследете какво е излязло извън контрола ви, защо се е случило и какво трябва да направите, за да предотвратите то да се повтори.

  1. Говорете с шефа си

Много е вероятно, когато нещо такова се случи, без значение дали е голяма или малка грешка, шефът ви да се притесни дали няма да сбъркате отново. Затова е важно да говорите с него – обяснете му ситуацията, защо и как се е стигнало до нея и какво смятате да направите, за да предотвратите следващи подобни грешки. Бъдете възможно най-искрени и конкретни – това със сигурност би успокоило вашия мениджър.

  1. Направете преоценка на уменията си

Ако грешките започват да се случват твърде често, вероятно е време да преоцените уменията си, но заедно с тях – и своята мотивация. Може би е дошло време да смените работата или попрището си като цяло. Опитът и уменията – тези, които имаме заложени в нас, но и тези които придобиваме – не са приложими за всеки един тип работа. Може би пък се опитвате да ги използвате за работа, която не съвпада изцяло с това, което желаете и можете да вършите. А това винаги води до проблеми, които вероятно ще се задълбочат. Затова, направете си преоценка, и разберете дали сте там, където трябва да бъдете.

Свързани публикации