Напускане на месторабота – правилният алгоритъм

столРешението за напускане на едно работно място е повод и причина внезапно да станем апатични, дистанцирани и силно немотивирани в действията си. Когато си намерим нова работа и особено, ако не харесваме сегашната си, промяната в поведението ни е почти неизбежна. Човек преживява в този случай два вида промяна. Първата е свързана с новата работа и с факта, че напускаме. Ние се настройваме за нея, мислим за нея, дори понякога копнеем за нея. За жалост, докато се случва тази промяна, другата също дава да се разбере за нея – емоционално-поведенческата. Към момента, в който знаем, че със сигурност ще напуснем, емоционалният влак вече е отпътувал от гарата, на която все още сме. И внезапно това става твърде очевидно. Мнозина хора не изпитват никакви задръжки в този миг да зарежат всякакъв професионализъм и да демонстрират поведение, което е осъдително, вредно и неприятно за гледане. Закъснения, лични разговори и занимания в офиса, неглижиране на задачите, злословене – възможностите проявления са много.

Всеки човек е собствен професионален бранд. Брандът е точно толкова значим и успешен, колкото му позволи притежателят му. Непрофесионалното поведение при напускане силно вреди на тази лична марка и може да има лоши последствия в бъдеще. Никога не се знае с кого от тези хора ще ни се наложи отново да работим и при какви обстоятелства може да се случи това. Но дори и извън тази реална възможност, пак не бива да се проваляме в професионалната етика, тъй като просто „така не се прави“. Умният, възпитан и предвидлив човек не позволява да му проличи, че ще напуска. И извлича всички позитиви от това, ако се придържа към правилата на здравия разум и добрата работна етика. Ето и какво можете да сторите, за да не бъдете запомнени с лошо, а и за да извлечете максимално много ползи от ситуацията.

 

Бъдете наясно, че ще се промените

Както казахме, човек се променя при напускане на една месторабота. И става незаинтересован. Осъзнайте тази ситуация и направете така, че да я държите под контрол, а ако изпитвате трудности, помолете приятел сред колегите да ви помага с мотивацията.

напускане

 

Направете план за напускането

Най-добре е да го съгласувате с началниците си. Позволете им да ви инструктират за проектите, които трябва да затворите, предайте работата на своя наследник, ако такъв е назначен, завършете всяка задача, която е възможно да бъде приключена и следете всичко да върви по график. Уведомете и всички партньори и клиенти с които общувате за промяната – не ги поставяйте пред свършен факт.

 

Съберете важни материали

След като ще напускате, помислете за всички видове информация, които ще ви трябват на новото място. Неща, които ще ви бъдат от полза.

  • Годишни оценки за представянето ви
  • Препоръчителни писма
  • Похвални писма от клиенти и ръководители, в които се благодари за добрата ви работа
  • Данни, информация, контакти – всичко, което би ви било полезно в новия офис и което не е лична и поверителна собственост на компанията.

 

Завършете дребните задачи

Сигурно има не една и две дреболии, които имат значение, но все не стигате до тях. Е, сега е моментът да ги отметнете, за да спите спокойно. Често професионалистите се отличават от непрофесионалистите именно по дребните детайли.

бюро

 

Оправете си работното място

Неприятно е, когато един човек напусне и остави след себе си купчина от безредни вещи и документи. Опитайте се да сторите така, че бюрото ви да е напълно освободено от всичко и да е на практика готово за следващия служител, който ще седне на него. Чистотата и редът винаги правят добро впечатление.

 

Поставете си за цел да бъдете мотивирани и ангажирани

За да направите последните си дни в офиса наистина приятни (както за вас, така и за колегите ви), постарайте се да се държите професионално и мотивирано до последния ден. Наистина.

Поддържането на изряден личен бранд и постигането на добра кариера изисква от вас да мислите за работата си във всяка една фаза. И тъй като финалната фаза при напускането ще ви се случи вероятно повече от едни път, научете се как да процедирате правилно. Сега се разделяте с шефове и колеги, но скоро някои от тях могат отново да са ви шефове или колеги. Не давайте повод да се червите пред тях в бъдещ момент. Оставете ги с най-доброто възможно професионално впечатление на което сте способни. Няма да ви струва много, а може да ви се отплати съвсем скоро.

 

Разделете се човешки с всички

Не считайте, че напускането е добър повод да наругаете някой колега, който ви е дразнил дълго. Направете именно обратното – потърсете го, поговорете човешки и кажете че съжалявате за това, че не сте намерили общ език. Няма нужда да ви мрази дори и един човек на място, на което повече няма да ви се налага да ходите ежедневно. Най-добре би било да изпратите мейл до фирмата, да поблагодарите на всички за хубавото време с тях, да им кажете, че са ви научили на много неща и да си тръгнете със стил. Ако пък и минете по бюрата на всички колеги и лично се здрависате с хората, казвайки няколко добри думи, направо можете да си пишете оценка „отличен“.

Свързани публикации