Науката говори: 5 начина, чрез които може да си починете активно (без да ви коства много или да изисква голяма отпуска)

Науката говори: 5 начина, чрез които може да си починете активно (без да ви коства много или да изисква голяма отпуска)

Повечето хора следват един общ модел на почивка. Уикендите обикновено се прекарват у дома (заради натрупаната умора от седмицата), без кой знае какви активности, а ваканциите – статично в някой курорт или комплекс. И докато това е разбираемо, оказва се че не е най-добрият начин да си отдъхнете истински и пълноценно. Активната почивка, твърди скорошно изследване, е много по-ползотворният вариант да презаредите своите батерии и да възвърнете своята позитивна нагласа. Хубавото е, че за този тип отдих не ви трябват задължително много свободни дни или големи спестявания, а просто малко креативност и инициативност. Ето няколко тествани примера:

  1. Четете нещо леко и приятно

Всеки има любим тип литература, около която гравитира постоянно – в градския транспорт, вечер преди лягане, в някоя почивка. Нерядко тази литература е и професионална и свързана с работата ни, което автоматично не ви позволява да се разтоварите. Затова е важно, когато сте в почивка, да се опитвате да четете остроумна, но лека художествена литература. Такава, която да ви забавлява, да ви е интересна, но да не натежава. Учени от Станфорд установяват, че при четене на художествена литература, се наблюдава ускорено кръвотечение в дяла на мозъка, свързан с фокусирането върху детайлите и задачите. Т.е. – докато си почивате и се наслаждавате на приятна книга, вие всъщност развивате вашия мозък и способността си за съсредоточаване и забелязване на детайлите. Полезно и приятно!

  1. Разхождайте се

Една активна разходка работи ползотворно по два начина. От една страна, тя ви тонизира физически. А всички добре знаем, че ако се чувстваме добре с тялото си, това директно рефлектира и върху нашата емоционална нагласа. Заедно с това, една приятна разходка сред природата например, лесно може да отвлече мислите ви. Когато сте обградени от хубави гледки, приятна компания, ще ви е трудно да се отдадете на притеснения за работа и задачи. А това е разтоварване, което със сигурност ще ви бъде от полза. За щастие, у нас има достатъчно красиви места, които можете да посетите, и които са на един хвърлей разстояние. Възползвайте се!

  1. Гответе

Не сте ли забелязали колко хора днес коментират това, че след толкова работа пред компютър, биха искали да правят нещо с ръцете си? Готвенето е добро решение на това желание! Но тук не става въпрос за бързото приготвяне на вечеря след тежък работен ден, а за нещо по-специално. Изберете ястие, което ви е интересно и любопитно като начин на готвене и вкус, поканете близък приятел и се забавлявайте заедно на чаша вино и хубава музика за фон. Готвенето изисква определен тип нагласа и съсредоточаване, което, в приятна компания, може да бъде едновременно разпускащо, но и действащо позитивно на вашата концентрация и креативно мислене!

  1. Излезте извън мобилния свят

Това е едно от най-големите предизвикателства днес – да бъдем офлайн, дори за няколко дни! Въпреки това е важно да опитате да се откъснете от дигиталната среда, дори и за един уикенд. Това означава – без социални мрежи, без имейли. Нека телефонът е до вас, но само за повиквания и при нужда от наистина спешна реакция. Отидете на диво място, където интернетът е лукс, и се насладете на липсата му. Не е случайно, че скорошно проучване на Британската здравна асоциация посочва, че хората, които си дават поне по седмица почивка от социалните мрежи, се чувстват много по-удовлетворени от живота си! А кой не иска да се чувства така?

  1. Не правете нищо

Един от най-активните начини да не правите нищо е да се отдадете на медитация. Разбираме обаче, че за доста хора тази практика е далечна и нетипична. Ако това не е вашият начин, просто намерете правилния момент и място – хамак в двора на вилата, пикник до някоя красива река или просто пейка в парка – и изпразнете главата си. Просто не правете нищо, не мислете за нищо важно и се отдайте на летаргия за няколко минути (повече вероятно няма да ви свърта). Повярвайте – дори за толкова кратко време, ще успеете да снемете изненадващо много напрежение от плещите си! Не е случайно, че медитативните практики днес са така популярни сред корпоративните среди!

Както виждате, не е нужно да пътувате далеч или да влагате много средства, за да успеете да си починете активно и да блокирате мислите за работа и задължения! Опитайте!

Публикации от серията