Науката определи цената да работите за шеф, който не е добър лидер

StockSnap_ZYFE5K92G9

Цената, която плащаме, когато общуваме с неподходящи хора, е висока. Оказва се, че онова, с което трябва да се подготвим да се разделим, когато работим с мениджър с „токсично“ поведение, никак не е малко, обобщава последните научни изводи по темата Amy Morin.

Ако добрият лидер умее да изважда на показ най-добрите черти на хората си, лошият може изцяло да изцеди силите им. Morin разказва, че в практиката ѝ на терапевт често се случва нейните пациенти да се оплакват от ръководителите си и да казват, че биха напуснали заради тях.

За Morin е ясно, че работата за шеф, склонен към тиранично поведение, може да има сериозно отрицателно въздействие върху благосъстоянието ви. Ново проучване показва какви са мащабите на вредите.

Какво прави поведението на един ръководител „токсично“

Не всеки неспособен лидер е тиранин. На някои хора просто им липсват базови лидерски умения, комуникативни и организационни способности.

Лидерите с отровно поведение, обаче, активно вредят на останалите. Те използват страх и заплахи, за да задържат контрола върху ситуацията в свои ръце. Злепоставят служителите си и имат навика за заплашват хората.

Тези мениджъри често проявяват психопатични и нарцистични черти, пише Morin. Не са способни на емпатия към другите и злоупотребяват с властта си.

Какви са вредите, които „токсичните“ шефове могат да нанесат

Изследователи от University of Manchester’s Business School са разгледали влиянието на груби шефове върху служителите им. Те са изследвали 1 200 участници от различни професионални сектори в няколко страни.

Резултатите няма да изненадат никого: служителите, ръководени от „токсични“ шефове, са имали по-ниски нива на удовлетворение от работата.

Учените са открили и друго: нещастието на служителите в работата им преминава и в личния им живот. Трудът в подобна неблагоприятна среда предизвиква хаос в психиката им и увеличава вероятността за бъдеща клинична депресия.

Лошите лидери нанасят сериозни вреди върху фирмената култура

Благодарение на същото изследване е установено, че „токсичното“ поведение се разпростира на работното място подобно на горски пожар.

Под влиянието на лошо лидерство е по-вероятно служителите да се критикуват един друг и да си присвояват заслугите за чуждата работа. Освен това се държат по-агресивно помежду си.

Резултатите от други изследвания са подобни. Изводът от проучване от 2016 на University of Michigan е, че грубото поведение, например саркастичните забележки, води до психическа умора.

Следователно, работниците имат по-малко самоконтрол, което увеличава шанса да бъдат груби с колегите си.

Нецивилизованото поведение и грубостта на работното място не просто са лоши за духа в екипа. Те влияят и на приходите от бизнеса. Изследователите изчисляват, че неуважителното поведение струва на фирмите в САЩ средно по $14 000 на служител поради загуба на производителност.

Защо си струва фирмите да проучат как да измерват успеха на лидерите

За жалост, много организации измерват лидерския успех на базата на краткосрочно представяне. Но грубите шефове са в състояние да предприемат промени, които в краткосрочен план изглеждат като подобрения.

Отначало заплахите може да накарат служителите да работят по-дълго и да бъдат по-продуктивни. Но ако това поведение от страна на ръководството продължава, служителите губят мотивация и продуктивността им драстично намалява.

В края на краищата служителите се оказват в голям риск от преумора. Стресът ще се отрази както на общото им състояние, така и на ефективността им.

От голямо значение е организациите да анализират успеха на лидерите си в по-широк контекст. Шефовете, които се отнасят зле със своите служители, е възможно да окажат толкова силно влияние върху организацията, че то да се усеща с години след отстраняването им.

Публикации от серията