Най-добрият и безплатен лек за стреса

HILBX682A8

Гората винаги е била място за прочистване на ума. Простата разходка в гората обаче не е сред най-популярните дейности в наши дни. Това би могло да се промени. През 2012 г. Amos Clifford основава група за „горска терапия“ – превантивно здравеопазване, известно като „горски бани“ – израз, препращащ към насищането на сетивата с горската атмосфера.

Пред Mark Johanson от BBC Clifford казва, че тази практика е различна от другите начини да бъдете сред природата, от планинския туризъм, например, защото се доближава повече до идеала за съзерцателния живот.

На неговите разходки в Сонома каунти, близо до Сан Франциско, група между шест и петнайсет души изминава не повече от половин миля за три часа. Целта на практиката е да се забави темпото и на ума, и на тялото, както и да се изключат всички електронни устройства.

Едно от последните проучвания по въпроса сочи, че средностатистическият американец прекарва по 9.9 часа на ден пред екран на телевизор, таблет, смартфон или компютър. Цифрите са още по-смущаващи в Китай, Филипините и Индонезия. Някои се тревожат, че сме се превърнали в роби на технологията, вместо в нейни господари.

В типичната сесия на горската терапия, по време на която технологиите не се препоръчват (но не са забранени), Clifford предлага серия от въпроси, за да помогне на участниците да се изключат. Как мирише влажната почва? Каква е текстурата на кората на дървото? Можете ли да чуете звука на вятъра между дърветата?

Clifford казва, че сме развили нещо като болест на нашето време, в което всеки момент трябва да е продуктивен. Чрез потапянето в атмосферата на гората можем да възстановим нервната си система, ефективно да превърнем телата си в лечебни машини.

Може да звучи като нова псевдонаука, но доказателствата, че прекарването на време в гората наистина има осезаем ефект върху тялото ни, стават все повече и повече. Кръвното налягане се понижава, енергията се увеличава. Разходката в гората помага и при борба с депресията.

Изследване от 2015, проведено от учени от Stanford University, установило, че разходката в парк понижава притока на кръв към частта на мозъка, обикновено асоциирана с брудинга (мрачно състояние на ума, което изследователите твърдят, че се среща непропорционално често при живеещите в големите градове). Междувременно подобни изследвания показват, че възрастните, които редовно се разхождат в зелени площи, се радват на по-добра концентрация и е много по-малко вероятно да страдат от депресия в сравнение с тези, които не го правят.

Стив Джобс беше известен с провеждането на работни срещи, докато ходи на открито. Напоследък мнозина мениджъри в Силиконовата долина са се обърнали към гората не само като противоотрова срещу стреса, но и като инструмент за бизнес.

Shinrin-yoku

Кога точно стигнахме до точката в развитието си, в която разходката в гората трябва да бъде брандирана като „бани“ и да ни бъде продадена обратно като форма на благополучие? Отговорът отчасти се крие в променящата се демография на планетата ни. От 746 млн. през 1950 г. градското население е нараснало до 3.9 млрд. през 2014 според отдела за население на ООН. Това означава, че днес повече от половината население на планетата живее в урбанизирани райони, където достъпът до природата – и някога обичайният акт на ходене в нея – може да бъде труден.

Ако има държава, която е запозната с тази главоблъсканица, това е Япония, където 93% от населението живее в градове. Всъщност агенцията по горите в Япония за първи път използва термина „горски бани“ или “shinrin-yoku” през 1982. Понятието е вдъхновено от старите шинтоистки и будистки практики и оттогава е станало един от стълбовете на превантивното здравеопазване в страната.

Изследване на Qing Li, професор в Nippon Medical School в Токио и президент на Японското общество за горска медицина, показва, че гората е мястото, където нашата нервна система работи на оптимално ниво. Ефектът ѝ е подобен на натурална ароматерапия, обяснява той. Дърветата и изобщо растенията излъчват аромати, известни като фитонциди, които според Li засилват нашите така наречени естествени клетки убийци, което е полезно при отблъскването на заболяванията. Проучването на експерта също е довело до извода, че продължителното време в гората понижава нивата на хормона на стреса – кортизол, за сметка на нарастващото усещане за жизненост и ментална енергия.

Да се срещнем в гората

Япония не е единствената страна, прегърнала идеята, че горите могат да помогнат при профилактиката на здравето. Корейската горска служба планира да създаде 34 лечебни гори и два центъра за лечение в гората до края на 2017 г. Дори в богатата на гори Скандинавия, във Финландия има финансирана от правителството работна група по горите и здравето на хората, която започна да действа през 2007. Наред с останалото, основната ѝ цел е повишаването на броя на дърветата около училищата и офисите.

Много от най-сериозните данни за ползите от горските бани все пак идват от японските гори, където посетителите често попълват въпросници или се съгласяват на биометрични измервания. Районите, в които изследванията показват позитивни резултати за нивата на стреса наред с останалите фактори, са считани за „бази“ за горски бани. Вече има 62 на територията на цялата страна, като често са до големи градове, с водачи на място и в много случаи – с връзки с близките медицински институции.

Li казва, че тези бази са станали особено популярни сред бизнес обществото в Япония. Много фирми имат договори с базите за горска терапия и организират срещи в района, провеждат обучителни сесии на новите служители и ги използват за управление на нивата на стреса.

Hiroshi Mikitani – изпълнителен директор на гиганта за електронна търговия Rakuten, разположен в Токио, е известен с това, че прави дълги разходки с мениджърите на фирмата в селските райони на Япония. Тази тенденция става популярна и от другата страна на Тихия океан – в Калифорния.

Сертифицираните консултанти по организационно развитие на Clifford работят с Google, Facebook и други технологични компании, базирани в околността на Залива Сан Франциско. Договори са подписани и с лекари, както и с учители от местни училища.

Рецепти за паркове

След като мнозина лекари вече знаят за практиката на горските бани, те препоръчват прекарването на време на открито сред природата като лечебно средство в случаи на дигитална зависимост или депресия. Често при проблем веднага се нахвърляме на лекарства или на препоръка за преглед при специалист, при положение че всъщност много от случващото се е в зависимост от начина на живот, казва Robert Zarr – лекар, който е съветник в Park Rx – общност, чиято цел е отново да свърже американците с природата чрез лекарски препоръки за разходки на открито.

В Австралия и Нова Зеландия също следват подобни схеми за предписване на „зелени рецепти“, а Великобритания току що започна изпълнението на тригодишна бета-версия на собствената си програма в Дартмур и в Девън. Zarr коментира, че семето е било посято и движението за постигане на нова връзка с природата най-накрая пуска корени по света.

Публикации от серията