Най-лесният начин да разберете, че ви плащат твърде малко за работата ви

StockSnap_O4QDR35HT8

Вече сте чували множество съвети относно преговорите за по-високо заплащане на труда. Как, обаче, можете да разберете, че работата ви е наистина подценена? Не е достатъчно да обръщате внимание на усещанията си, трябва да имате основания за подобно заключение и да сте събрали обективни данни. Как да сте сигурен, че е време да инициирате разговор за увеличение на заплатата? Колко можете да си позволите да поискате?

Най-добрият и най-лесният начин за това, пише Lily Zhang, е периодично да преценявате тенденциите и промените в заплащането във вашата сфера на дейност, като отговаряте на обажданията на специалистите по подбор на персонал от други фирми.

Благодарение на социалните медии и най-вече на LinkedIn, никога не е било по-лесно за работодателите да достигнат до пасивните кандидати за работа. След като сте добили няколко години опит в своето поле на специализация, вероятно са започнали да ви се обаждат. Когато не търсите работа активно, е възможно твърде небрежно да пренебрегнете съобщенията им, но всъщност те представляват чудесен начин да научите актуалната цена на труда си – а така също и да знаете към какво да се стремите в преговорите с настоящия си работодател.

Помислете: ако рекрутър се свърже с вас, вероятно той предполага, че може да ви примами, да ви накара да напуснете поста си, като ви предложи по-високо възнаграждение, по-висок пост или и двете. Важен детайл е, че този специалист по набиране на персонал смята, че сте достатъчно квалифициран, за да ви назначи на по-висока позиция или за да заслужите по-високата заплата.

С други думи, специалистите в областта на човешките ресурси знаят колко струват хората с вашата експертиза и опит на пазара на труда. Използвайте тази информация в своя полза! Следващия път, когато някой се свърже с вас, проведете разговора за отговорностите, идващи с предлаганата позиция, и за съответстващото на тях заплащане. Може и да не получите точно число, но дори диапазонът ще ви бъде полезен.

Ако сегашната ви заплата е далече от този диапазон, е време да се разровите по-старателно. Намерете обяви за подобна работа с посочено заплащане, говорете със свои колеги в същата сфера на дейност, проучете въпроса подробно. Ако резултатите потвърдят, че ви плащат по-малко, подгответе се за разговор с мениджъра си.

Общувайте със специалистите по подбор на персонал – един проведен телефонен разговор може да не ви убеди да смените работата си, но да ви накара да предприемете стъпки за получаване на увеличение на заплатата.

Свързани публикации