Най-скъпите грешки, които бизнесът прави в социалните мрежи

Най-скъпите грешки, които бизнесът прави в социалните мрежи

Социалните медии са мощен инструмент за реклама, но използвани неправилно, могат да нанесат големи щети. Тяхната видимост и достъпност са едновременно най-голямата им сила и слабост. От една страна, ако направите нещо хубаво и положително, то несъмнено няма да остане незабелязано и ще ви се отрази по позитивен начин (реноме, реклама, интерес и пр.) По същия начин обаче – ако направите и една грешна стъпка, всеки ще разбере за нея, а това определено не носи позитивен ефект. За да не се стига до там, ето няколко базисни грешки, които е добре да избягвате.

  1. Неуместни и дразнещи постове

Колко често чувате или четете за някоя компания, която е пуснала нещо неетично или скандално на стената си във facebook или в twitter, което няколко часа по-късно е изтрила и е пуснала официално извинение по повода? Да, доста често. Вярно, социалните мрежи предполагат изказване и защитаване на различни мнения, но тази виртуална среда обикновено пропуска голяма част от важния контекст, което често прави някои изявления да изглеждат екстремни. За това е добре да избягвате такъв тип постове. Нека всяка публикация минава през няколко човека за преглед и съгласуване преди да излезе в профила ви, за да няма неочаквани, лични излияния, които да ви вкарат в неловка ситуация.

  1. Подавате се на провокации

Един особен тип потребители от известно време са и продължават да бъдат неизменно присъствие в социалните мрежи – „троловете“. Тяхната мисия в онлайн пространството е постоянно да провокират, дразнят или както се нарича на жаргона на социалните мрежи – да „тролят“ – отделни потребителите или страници. Техният език е ироничен, саркастичен, обиден и болезнен и е трудно да не се отговори на често безсмислените им, но все пак жегващи заяждания. „Троловете“ се надяват на вашето внимание, на вашия невъздържан гняв спрямо техните коментари и шеги. Но шегата става пълна именно тогава, когато вие се включите и отговорите. И повярвайте – едва ли ще се смеете последни. Затова е изключително важно никога – дори да мислите, че можете да „затапите“ такъв потребител – да не отговаряте на тези коментари-провокации. „Не хранете трола“, казано отново в жаргона на социалните мрежи.

  1. Не познавате публиките си

Социалните медии могат да бъдат изключително силно маркетинг оръжие или ужасно голям маркетинг проблем – това зависи изцяло от вас и вашата стратегия. Преди да създадете профил или страница в twitter или facebook, например, трябва да знаете точно към какъв тип публики се стремите. Това е ключово – оттук насетне ще знаете какъв тип съдържание да споделяте, как да развиете визуално страниците си, какъв език да използвате и още много, много подобни важни насоки. Нещо повече – функциите за платени постове се базират именно върху тази много конкретна информация за вашите публики, които трябва да зададете, за да бъде вложението ви наистина смислено. Ако зададете произволни параметри, просто ще сте хвърлили парите си на вятъра. Затова – преди да направите каквато и да била стъпка в социалните мрежи, създайте много, много ясен образ на вашите желани или реални потребители.

  1. Плащате за харесвания и последователи

Когато стартирате страница, растежът й може да ви се стори изключително бавен. В един момент това може да ви накара да се замислите да вложите някой и друг лев в купуването на повече харесвания или последователи – не го правете. Тази стратегия е грешна, защото това са само фиктивни числа – те не водят истински ангажирани към вашия продукт или услуга потребители, а вероятно изкуствено създадени профили с цел статистика. А, повярвайте, статистиката не влияе кой знае колко популяризиращо на една страница. Вместо да купувате харесвания и приятели, по-добре вложете парите си за популяризиране (“boost”) на някои от по-важните ви постове или директно на цялата ви страница. Boost функцията позволява да насочите съдържанието си към конкретен тип профили, които могат да се превърнат в потенциални ваши потребители, защото услугата или продуктът предизвиква интерес у тях. Изпълнена правилно, тази инвестиция може да бъде смислена. Но купуването на „голи“ харесвания и последователи не си заслужава ни най-малко.

Свързани публикации