Недоспиването и огромните вреди, които ни нанася

Наполеон, Маргарет Тачър, управляващият директор на Yahoo Мариса Майер, основателят на Twitter Джак Дорси и още ред влиятелни личности са свързани от една обща черта – те са казвали неведнъж, че се нуждаят от 4-5 часа сън на денонощие. Изглежда тези забележителни личности са устроени по различен начин от нас и ни карат да се срамуваме, че копнеем за осемчасов здрав сън всяка нощ.

Всъщност, почти всички хора се нуждаят от поне 8 часа сън, за да функционират нормално, твърди д-р Тара Суорт, международно признат експерт по неврология. Пропускането на тази почивка може да доведе до катастрофални последици, твърди тя. „Един или два процента от населението може да оцелява с четири часа сън на нощ, но 7-8 са оптимални за повечето от нас“, заявява Суорт.

Мнозина се лишават от достатъчно сън в продължение на години. Успокоението е, че ще си наваксаме през уикенда, през отпуската, след пенсионирането… някога. Но това далече не е безобидно. Наистина, проблемите започват след години, но ефектите от недоспиването са ясни за учените – нарушения на паметта, трудности с креативността, проблеми при вземането на решения, затруднения в контролирането на емоциите. Подобни неприятности могат да очакват системно лишаващите се от сън, твърди Джесика Пейн, професор в University of Notre Dame в Индиана, САЩ.

Социалните умения и емоционалната стабилност също са свързани със съня. Липсата на сън влияе върху тях и това може да е много сериозен проблем за лидерите от всяка област. Пейн посочва, че напрегнатото ежедневие и постоянно растящите изисквания към хората водят до високи нива на стрес, в резултат на което тялото ни отделя твърде много кортизол („хормон на стреса“), а той възпрепятства нормалния сън.  Тя разказва, че е имала много пациенти в практиката си на лекар, преди да реши да се посвети на неврологията, които още на ранна възраст са получили сериозни здравословни проблеми, поради недоспиване.

Може би най-любопитният проблем, причинен от липсата на сън обаче е понижаването на коефициента на интелигентност с 5-8 пункта. Хронично недоспалите индивиди се държат така, сякаш страдат от нарушени способности за учене, твърди Пейн.

Често причина за недоспиването не е липсата на време, а лошата „хигиена на съня“. Ако след 14 ч. пием кофеин, вечер прекаляваме с алкохола и стоим изложени на синя светлина от компютрите, не е учудващо, че не можем да спим пълноценно. Освен това, ако искаме да имаме добър сън, можем да подпомогнем процеса с определени успокояващи аромати, тежки и добре затъмняващи завеси и хранене поне час и половина преди лягане вечер, твърди проф. Джесика Пейн. И си струва да се послуша този съвет.

Повечето хора не са устроени като Напоелон и е не просто безполезно да се опитват да придобиват неговите навици, но и откровено вредно. Спането е ключов фактор за успеха и това очевидно е споделено и от Ариана Хъфингтън, както сами можете да чуете във видеото. Затова, лека нощ довечера – погрижете се да поспите добре, всичко това ще ви се отплати по много начини.

Публикации от серията