Невроучени: това са простите правила за здрав ум

C8VA0WIM0R

Всеки иска да бъде щастлив, здрав и умен. Мнозина вярват, че здравото тяло ще ги отведе до това състояние. Д-р Daniel G. Amen казва, че здравото тяло не е достатъчно. Той се застъпва за тезата, че здравият ум е най-прекият път към продуктивен и щастлив живот.

Д-р Amen е клиничен невролог, двойно сертифициран психиатър и експерт в образното изследване на мозъка, който оглавява световноизвестна клиника. Освен това е изтъкнат научен сътрудник в Американската психиатрична асоциация – най-високото признание в АПА, и един от водещите изследователи в най-голямото проучване за образното изследване и рехабилитация на мозъка на професионалните футболни играчи.

Той е писал сценарии, продуцирал е и е бил водещ на популярни предавания за мозъка, появявал се е в пълнометражни филми. В последната си книга Amen анализира колко е важно да разберем мозъка си, за да може той да ни служи през остатъка от живота ни. Както става ясно в книгата, поддържането на здрав ум се свежда до редица големи промени в живота, но има някои всекидневни навици, които могат да ни помогнат в постигането на целта, пише Kevin Daum от Inc.

  1. Променете начина си на хранене

Диетите са популярна тенденция в модерното общество, но повечето хора спазват диета, за да свалят няколко килограма. Тези диети често се отразяват по негативен начин на мозъка. В книгата на Amen са подчертани главните правила в храненето, които ще запазят мозъка ви здрав. Промяната в приема на въглехидрати и пиенето на повече вода може да се отрази благотворно на мозъка. Той препоръчва диета, наситена със здравословни за мозъка хранителни вещества, включително нискогликемични въглехидрати, богати на фибри, както и полезни мазнини и протеини.

  1. Упражнявайте се

Когато графикът стане натоварен, едно от първите неща, които се пренебрегват, са упражненията. Amen подчертава важността на упражненията за намаляването на влиянието на стреса върху мозъка. Спортът увеличава потока на кислород, кръв и хранителни вещества към мозъка и в крайна сметка го предпазва от опасни пикове в нивата на захарта. Той също препоръчва широка гама от упражнения, които ще държат активни различни части на мозъка – например координационни упражнения и силови тренировки.

  1. Медитирайте

Светът става все по-трескав и намирането на време за тишина и спокойствие може да бъде трудна задача. Amen описва огромното значение на планирането на време за всекидневна медитация, която да помогне на напрегнатия ум да се успокои.

  1. Прогонете автоматичните отрицателни мисли

Amen посочва, че една от най-големите опасности за мозъка са автоматичните негативни мисли. Всеки има отрицателни мисли, но не трябва да позволявате постоянно да тлеят в съзнанието ви – това е сигурен начин да навредите на мозъка си. Налице са стратегии за преодоляване на автоматичните отрицателни мисли. Всички те са обединени от поставянето под въпрос на нагласата ви, за да идентифицирате как ви кара да се чувствате и как бихте могли да преобърнете това чувство чрез смяна на перспективата към фактите.

  1. Слушайте класическа музика, за да се концентрирате

Концентрацията е предизвикателство, пред което повечето хора са изправени благодарение на натоварените графици и безбройните всекидневни задачи. В книгата си Amen цитира изследване, показващо, че хората, които слушат Моцарт, са в по-голяма степен способни да се съсредоточат и дори с по-добри социални умения, докато са заети с определена дейност.

  1. Прекарвайте време с позитивни хора

Amen подчертава, че общуването с негативни хора несъмнено влияе ужасно на всеки човек. Премахването на негативизма предизвиква химични промени в мозъка, които водят до по-позитивна и енергична мисъл. Като си дадете сметка с кого прекарвате времето си и като го прекарвате с позитивни хора, ще предпазите мозъка си. Това ще ви направи по-продуктивни и по-щастливи.

  1. Учете нещо ново всеки ден

Айнщайн веднъж е казал, че ако хората прекарваха по 15 минути на ден в учене на нещо ново, след една година щяха да бъдат експерти, а след пет – национални експерти. Amen се съгласява и отбелязва, че ученето разчупва рутината и държи мозъка обновен и стимулиран.

Публикации от серията