Новият шеф и предизвикателствата, които идват с него

Новият шеф и предизвикателствата, които идват с него

Всеки един от нас има собствен начин за организация на работата – време, в което сме най-активни и продуктивни, подредба на задачите за деня, приоритизиране и прочие. Това важи в пълна сила и за мениджърите. Съвсем естествено е, когато на мястото на досегашния ви шеф дойде нов, да се наложат напасвания към различните типове подходи. Не е задължително, но най-често се случва именно това – с настъпването на промяна в ръководния екип, се налагат и промени в работния ритъм. Вижте кои са трите най-често срещани препятствия в тези ситуации и как бихте могли да ги адресирате, за да се справите възможно най-леко с тях.

  1. Имате различни графици

С предишния ви шеф може би е било напълно нормално да приключите с работата точно в 17:00, да си съберете нещата и да си тръгнете, но виждате че неговият наследник няма проблем с това да остава и да довършва изостанали от деня задачи. В такива ситуации служителите често се чувстват неловко от това, че оставят техния началник на работното място, а те се насочват към изхода. Това може да създаде неловки ситуации и напрежение – трябва ли да останете или не трябва?

Какво да направите?

Повдигнете въпроса директно. Ако не искате да го коментирате на живо, няма проблем това да стане и с имейл. Спокойно можете да споделите своите съображения. Това ще е добър знак, че можете да водите открита комуникация и не се стеснявате да повдигате неудобни въпроси. Например – „Очаквате ли да оставам до по-късно, когато е нужно? Ако да – ще го направя, но всъщност съм по-активен/активна сутрин и досега принципът ми на работа бе да идвам по-рано, но също така да не оставам допълнително.“

  1. Имате различни характери

Усещате, че сте много различни типове хора – в случаите, в които ви се налага да разговаряте, го правите с уважение, но разбирате, че не сте на една вълна. Когато се засичате в кухнята или на кафе машината, си казвате по една две думи и изпадате в неловко мълчание. Съвсем нормално е в тези моменти да започнете да се чудите дали в един момент шефът ви няма да потърси някого, с когото комуникира по-добре, за вашата позиция?

Какво да направите?

Както във всяко една друга среда и тук не е нужно да бъдете приятел с всеки. В конкретния случай най-доброто решение би било да приемете тези различия и да не натискате излишно и насила в посока сближаване. Понякога с някои хора се разминаваме толкова, че няма как тази връзка да се получи. Свикнете с факта, че с него/нея няма как да обсъждате всички теми извън работа, които ви вълнуват, и се старайте да бъдете възможно най-професионални и точни в работните ви отношения.

  1. Не разбира какви точно са задълженията ви

Едно от най-фрустриращите неща, които могат да ви се случат, е новият ви шеф да дойде при вас и да каже: „Защо това отнема толкова време? Не можеш ли да го направиш по-бързо?“ или „Защо въобще се занимаваш с това, има по-важни задачи в момента?“. Това действа изключително демотивиращо и дори – обидно. Но не забравяйте, че този човек е заел позицията скоро и все още трябва да разбере как точно функционира механизмът на вашия екип.

Какво да направите?

Когато новият мениджър се присъедини към екипа, изпреварете гореспоменатите събития и заемете нещата в свои ръцете. Поискайте разговор с него и резюмирайте работния процес накратко, както и каква точно е вашата роля в него, какви са вашите ангажименти и кои от тях колко време и усилия отнемат. Това ще е полезно както за вашия шеф, така и за самите вас. От една страна, той ще придобие добра представа за какво отговаряте вие и как точно сте ангажирани с него. От друга, може да забележи, че някои неща – според неговата ръководна гледна точка в този момент – не са подходящи за вас и може да намали „товара ви“. Във всеки случай, един такъв разговор ще предотврати неприятни ситуации и напрежение в бъдеще.

Свързани публикации