Новият свят на онлайн репутацията

Светът и технологиите се развиват, променят се и навиците на хората. Свикнахме със сайтовете с обяви за работа, с годините те станаха основен източник за търсене и предлагане на заетост. Сега предстои следващата крачка – подбор чрез социалните мрежи. Много компании я направиха, някои са на такъв етап в момента. Така че е време да поговорим как да се подготвите за това, как да се представите най-добре, какви грешки се допускат и как да се предпазите от тях.

Социалните мрежи – инструмент за подбор

В практиката най-често се използва LinkedIn – тя е най-старата професионална мрежа и даже в България вече има достатъчен брой потребители с всякакви професии, за да е полезна за HR компаниите и отделите за подбор. Тя е професионална мрежа, рядко се използва за забавления и в нея традиционно са най-пълните професионални профили на потребителите й. Практически, добрият профил в LinkedIn може да замести автобиографията в първоначалните етапи на проучване и селекция. Затова и големите сайтове за работа в България постепенно разрешиха кандидастване с LinkedIn профил за обявите за работа, публикувани при тях. Отзивите на работодатели и търсещи работа са доста позитивни – пести се време и ресурс (например не поддържате отделна автобиография), без да се навреди на качеството на процеса по подбор.

LinkedIn много се използва и при активно директно търсене от работодателите, така че да имате добър и завършен профил определено е добра идея. Шансът да бъдете поканени на среща или интервю за работа се повишава неимоверно.

Българският еквивалент на LinkedIn е ProBook. Мрежата е на по-малко от година, но надхвърли 100 000 абонати и все повече работодатели я ползват. Показателен е и броят на обявите, публикувани в нея. Друго предимство е, разбира се, че всичко в нея е на български език, т.е. изключително лесна е за работа за хората, които не владеят чужди езици.

Facebook също има своя професионална мрежа – BranchOut. Хубавото тук е, че не се нуждаете от отделна регистрация, тя е обикновено приложение на Фейсбук. След приемане на условията, тя автоматично взема вашите данни от Фейсбук профила ви. Рисковете, естествено са в това, че Фейсбук обикновено се ползва за неформални контакти и за забавления в свободното (и не само) време и профилите на повечето потребители са създадени с такава насоченост – т.е. не съдържат много професионални данни. Въпреки това тя също набира сила и доста компании експериментират с нея.

Как да се подготвите за „новия свят”?

1. Грижете се за своята „онлайн репутация”.

Първото и най важно нещо, което трябва да знаете, е че написаното в интернет остава. Много лесно е да качите снимка или видео, да напишете текст, коментар или мнение. Изключително трудно е след това, при нужда, те да бъдат премахнати.

Най-лесна представа за онлайн репутацията си можете да придобиете, като напишете името си в Google. Световната търсачка ще ви даде явна представа какво би видял някой, ако потърси информация за вас. Няколко съвета: бъдете умерени, а не крайни в публикациите си. Ако има негативни мнения за вас – постарайте се да им отговорите и да изясните позицията си.

2. Проверете онлайн репутацията и на бъдещия си работодател.

Тук е важно да знаете, че липсата на информация, особено за известна компания, също е информация. Понеже по природа сме негативисти, липсата на информация най-вероятно означава добри новини за съответната компания.

3. Проверявайте всичко и извън онлайн мрежата – питайте семейство, приятели, познати, колеги и сравнете наученото онлайн. Тогава ще сте много по-сигурни и по-добре информирани.

4. Поддържайте изчерпателно попълнен профила си в професионалните мрежи, за да увеличите шанса да бъдете “намерени”.

5. Прочетете по-подробните материали по въпроса в интернет – има вече достатъчно публикации, включително видеоклипове със съвети и на български език (вижте клиповете на JobTiger.TV към тази статия). Така идващото ново време няма да ви завари неподготвени, а може да ни донесе и приятни изненади под формата на нова работа.

Успех!

Статията е публикувана във в. „Преса“ на 25 април т.г. 

 


Публикации от серията