Няколко бизнес идеи, които можете да стартирате от стаята в общежитието си

wood-coffee-cup-hand

Огромни и емблематични компании днес – като Microsoft и Facebook – са създадени от студенти, в малките университетски общежития. Разбира се, не всеки е Бил Гейтс или Марк Зукърбърг, но възможностите да започнете свой малък бизнес от стаята си никак не са малки. Има различни сфери на услугите, в които можете да стартирате своя дейност без да имате стартов капитал или офис, но които биха ви донесли добра печалба и ценен опит. Ето няколко предложения.

  1. IT консултант

Ако се обучавате в тази сфера, възможностите пред вас са много. Преди да стигнете до работа във все по-разрастващия се IT сектор, може да действате като консултант в това поле. Най-вече, защото, предвид огромните темпове, с които тази сфера се развива, студентите са тези, които обикновено са най-добре запознати със случващото се в момента. Така, че вариантите са различни – можете да консултирате свои по-възрастни колеги с последните трендове в IT сферата – нещо като частен учител. Друг вариант е просто да оперирате като компютърен техникразлепете обяви около общежитията, разгласете с какво се занимавате сред приятели, пуснете информацията в различни студентски групи (на блока си, например) или си направете страница.

  1. Консултант за социални медии

Отново – студентите и като цяло младежите – обикновено са най-информирани, запознати и работещи със социалните мрежи. Тук далеч не става въпрос само за Facebook или Twitter, а за всички други модерни платформи, които могат да бъдат изключително полезни за нечий бизнес. За много компании у нас днес всички тези възможности за наистина далечни и непознати и със сигурност нуждата от насоки и консултация е голяма. Нещо повече – ако сте студенти по маркетинг или PR, ще можете да предложите и изготвянето на стратегия във вашата сфера, базирана именно на употребата на тези платформи.

  1. Графичен дизайн

Днес изключително много млади хора се занимават с дизайн – без значение професионално (т.е. изучавали са го) или като хоби. И все повече от тях го правят от години насам, натрупвайки едно впечатляващо портфолио. Ако сте едни от тях – направете си Facebook страница, блог или сайт, споделете успешните си проекти и разпространявайте. Нуждата от дизайнери днес става все по-голяма, а когато инициативата е лично ваша и заплащането е съобразено с опита ви (тоест малко по-скромно), вероятно ще предложите качествени услуги на много по-достъпни цени.

  1. Личен учител или треньор

Имате някакво специално умение, знаете добре определен език, занимавате се сериозно със спорт? Пуснете обява в интернет (през Facebook, в различни тематични групи) и давайте частни уроци или консултации. Можете да преподавате езици, да давате уроци по фотография, да правите фитнес програми или диети и прочие подобни дейности. Преценете в каква област сте добри и къде вашите умения са толкова сериозни, че да може да използвате това като начин за работа.

Свързани публикации