Няколко хитрини, за да подобрите онлайн сигурността си, и „трезор“ за пароли

Няколко хитрини, за да подобрите онлайн сигурността си, и „трезор“ за пароли

Повечето от нас имат десетки, дори стотици регистрации във всякакви сайтове, някои от които са с по-голямо значение и с по-висока степен на поверителност от други. Избирането на подходяща парола е от първостепенна важност. Добрата парола не е паролата ви за достъп навсякъде. Тя е известна само на вас комбинация от символи (ако използвате обща система за работа, е известна на тесен кръг от хора или даден екип). Тя не бива да се отгатва лесно.

Ето няколко идеи от специалисти по онлайн сигурност за измисляне на силни пароли:

  • използвайте първите букви от думите в любим цитат, които сами по себе си не са смислова единица, в комбинация с цифра;
  • напишете паролата на латиница, гледайки буквите на кирилица (или обратното);
  • смесвайте големи и малки букви;
  • допускайте умишлени и специфични правописни грешки;
  • изберете секретна дума, пред и след която да „залепите“ първата и втората буква от домейна на конкретния сайт;
  • заместете някои букви с други символи, приличащи на тях (о с 0, А с 4; I с 1 и т.н.);
  • използвайте OpenID, където е възможно;
  • променяйте паролите си често, дори промяната да е минимална.

На всеки от нас се е случвало да забрави паролата си за достъп до някой сайт, независимо колко е организиран или паметлив. И това е по-малкото зло. Все по-опасни мащаби придобиват хакерските атаки. Засегнати са официалните страници на световни организации, държавни институции и големи корпорации, които имат далеч по-добра защита от личните ни акаунти. Говори се, че 90% от паролите са толкова лесни, че могат да бъдат познати за секунди. Има основателна причина за тази статистика. Бихте се посмели, ако прочетете кои са най-често срещаните пароли в интернет.

Ако и за вас понякога е непосилно да сменяте и помните всички свои пароли, то изтеглете LastPass. Мислете за приложението като за сигурен „трезор“ за паролите, който можете да използвате на всичките си устройства. Първоначалните настройки ще ви отнемат няколко минути. След като веднъж сте създали акаунта си, когато влизате в сайтовете с профилите си, LastPass ще ви приканва да запазите информацията за паролата си. Следвайте обичайното си поведение в интернет и за няколко седмици всички ключови пароли и потребителска информация за вход ще бъдат запаметени без допълнителни усилия от ваша страна. LastPass автоматично ще попълни данните ви вместо вас следващия път, когато влезете в сайта. Това ви спестява време и усилия.

Ако сте сред скептиците, които предпочитат да се доверяват на собствения си ум по отношение на сигурността, можете да използвате приложението само за някои сайтове, които не включват онлайн банкиране например. От друга страна, LastPass Security Challenge ще ви помогне да разберете къде са слабите ви места и как да подобрите онлайн сигурността си.

Свързани публикации