Няколко изненадващи причини, поради които се мотаете

Причините за размотаването в работата са привидно ясни, обяснява Шейна Лебовиц за Business Insider. Вие сте мързелив и неорганизиран или пък просто не цените времето на другите. В статията си за онлайн изданието обаче, Лебовиц твърди, че зад този често срещан проблем могат да седят и дълбоки психологически причини. Тя е събрала 7 от тях:

Баща ви е бил много строг

Според различни проучвания мотаенето и отлагането на задачи е пасивно-агресивна реакция срещу външния натиск и контрол. Начин да се опълчим срещу тях – нещо, което не сме успели да направим като малки.

beach-663232_1280

Страх ви е от това, което следва от успеха

Може да звучи нелогично, но понякога хора оставят работа настрана, защото се притесняват, че ще свършат прекалено добре работата си, а това след това може да им донесе повече отговорности и изисквания.

Страх ви е от провал

Страхът от провал може да ви паникьоса до такава степен, че да не можете да си вършите работата с нормалното темпо. Същото така, ако бавите задачите се, и след това сбъркате фатално, ще може да се извините с натиска на кратките срокове, така че да отклоните вниманието от истинските си способности.


i-741519

Не искате да признаете недостатъците си

Някои хора приемат задачи, с които всъщност не могат да се справят. Причините могат да са различни, но една от тях е притеснение да не ви помислят за неспособен. В такава ситуация обикновено неудобният проблем се отлага до безкрай.

Имате лоша преценка за времето

Интересно проучване, публикувано в Journal of Consumer Research, показва че много хора имат объркана представа за времето, свързана с възприемането на общоприетите мерни единици. Дава се следният пример.  Да си представим две ситуации: в първия случай „днес“ сме юли 2015 г., а крайният срок на проект е през януари 2016 г; във втория настоящият момент е юни 2015 г., а крайният срок е през декември 2015 г. Макар и по двата прокта да остават 6 месеца, този с краен срок през 2016 г. е много по-вероятно да бъде забавен, защото хората го възприемат подсъзнателно като нещо през следващата година – т.е. лъжливо преценяват периода като по-дълъг.

Вие сте „всичко или нищо“ тип

Много хора имат проблем с по-големите задачи, които им се струват непосилни, поради което постоянно ги оставят настрана. Това се „лекува“ с разбиването им на по-малки цели.

possible-379215_1280

Имате лоша самооценка

Хората, които често се размотават, всъщност са по-стресирани от останалите, дори преди да започнат да бавят задачите си. Според някои изследвания, възможно е това да се дължи на пораженчески мисли от рода на „Аз съм твърде глупав да направя това, така че няма смисъл да бързам“. От друга страна тези, които са по-честни със себе си по време на напрегнати периоди, са по-добри в саморегулацията си, включително в контролирането на подобни саморазрушителни импулси.

Свързани публикации