Няколко мита за продуктивността

Няколко мита за продуктивността

Продуктивността е проблем, който приковава вниманието на всеки от нас. Как да свършим повече, с по-малко усилия и за по-малко време? Особено днес, когато смутителите са навсякъде около нас. Често хората смятате, че натоварвайки се с повече работа или пренебрегвайки почивките, могат да поемат повече работа. Заблуда, разминаваща се сериозно с реалността.  Нина Зипкин от Entrepreneur.com е подбрала 8 мита за продуктивността, върху част от които проектираме допълнително и нашите размисли.

 

Мит: Правете си списъци със задачи

Реалност: Списъците могат да ви помагат да се организирате, но само ако се отнасяте към тях по правилния начин. А именно – да си поставяте стриктни срокове за изпълнение на задачите и да отчитате какво сте свършили. Проучванията показват, че хората, които си дават прекалено волни крайни срокове, всъщност се провалят точно толкова често, колкото и тези, който въобще не си поставят такива.

 

Мит: Работете на мускули, просто свършете задачата

Реалност: Може да си мислите, че трябва да се мобилизирате максимално въпреки умората, и просто да свършите по-бързо работата. На практика науката е доказала, че кратките почивки повишават продуктивността с двуцифрен процент. Спирайте за кратко на всеки час и половина – два, за да прочистите главата си – дори и кратка разходка в офиса помага.

 

Мит: Работата по много задачи едновременно повишава ефективността

Реалност: Писали сме за този проблем неведнъж. Дори бегло познаване на основите на мениджмънта на проекти ще ви убеди, че задачите трябва да се приоритизират и свършат последователно, а не едновременно. Всяко прекъсване и преместване на фокуса на концентрацията ви забавя допълнително, да не говорим, че ви създава излишен стрес.

 task

Мит:  Упражненията подобряват уменията ви

Реалност: Всъщност само правилната практика ви прави по-добри. Упражненията помагат, ако са целенасочени към усвояването на определени умения – крачка по крачка към голямата цел. Така например ако искате подобрите футболните си умения, по-добре се концентрирайте върху усвояването на определен финт всеки ден, отколкото да тичате безцелно нагоре-надолу по терена в квартални мачлета.

 

Мит:  Имам да свърша твърде много

Реалност: Независимо дали са просто непродуктивни или са имали прекалено оптимистично виждане за възможностите си, някои хора се натоварват с прекалено много задачи, които физически няма как да приключат сами. Това води до отчаяние и ответна психологическа реакция – човекът почва да бави несъзнателно задачите, които изглеждат трудни. По-добре обмислете реалистично списъка си със задачи и прехвърлете на колегите си излишното и невъзможното.

 

Мит: Под стрес сме по-продуктивни

Реалност: Всъщност в стресови ситуации хората имат свойството да спират да търсят съвместна работа с колегите си, така че се губят възможностите за различна гледна точка и нестандартни идеи. В стресови ситуации се разчита основно на йерархичните вертикални връзки, поради което се свършва само средностатистическата дейност и нищо креативно и нестандартно.

 

Мит: Отхвърлете първо трудоемката дейност

Реалност: Немалко избират сутрешните часове, за да отхвърлят трудоемката работа за деня. Това е стратегическа грешка, защото креативните ви способности са в пика си точно сутрин. Ако започнете с баналните подробности или физическата дейност, рискувате да се изморите, докато приключите с тях, а след това мозъкът ви да е преминал на по-ниска предавка, точно когато ви е нужна повече креативност.

 control-427512_1280

Мит: Мотаенето е естествено – просто така си работите

Реалност: Ако оставяте нещо настрана, замислете се защо. Често става въпрос не просто за конкретната задача, а за по-сериозен проблем, като страх от провала или липса на стратегия. Помислете какво ви е нужно, за да свършвате по-лесно определена дейност. Ако осъзнаете по-сериозен и нерешим проблем, свързан с работата ви – обърнете се за помощ към мениджмънта и колегите си.

Свързани публикации