Няколко полезни „хватки“ , които ще накарат хората винаги да четат имейлите ви

Няколко полезни „хватки“ , които ще накарат хората винаги да четат имейлите ви

Добрият и важен имейл трябва да изпъква още от своето заглавие. Ако то не успее да грабне вниманието на получателя, много е вероятно важната и актуална информация вътре да остане непрочетена. А това често може да се окаже голям проблем. Какво трябва да съдържат, тогава, заглавията на вашите електронни писма, за да не остават пренебрегнати? Ето няколко изпробвани предложения.

  1. Бъдете кратки

Не знаете през какво устройство вашият адресат ще отвори имейла и каква част от заглавието ще успее да види. Следователно, може да изпусне важен акцент. За това бъдете възможно най-кратки – нека заглавието бъде между 4 и 7 думи (около 50 символа максимум). Разбира се, не бъдете и твърде лаконични –  една или две кратки думи няма да провокират по никакъв начин интереса на човека от другата страна.

  1. Използвайте силни ключови думи

Нека са изрази, които грабват вниманието, но и са свързани с нещо конкретно. Вместо „Важно!“ напишете „Важен ъпдейт за настоящия (най-добре да е конкретно назован) проект“. Щом кореспонденцията се разгърне, не забравяйте да променяте заглавието, когато е нужно, за да е актуално с последните казани неща във веригата от съобщения.

  1. Използвайте въпроси

Задаването на въпрос в заглавието на съобщението е лесен и сигурен начин да предизвиквате любопитството на получателя. Без значение дали питате нещо, на което вие ще отговорите в самия имейл, или очаквате лицето от другата страна да помисли върху въпроса и да ви върне своето мнение, тази провокация винаги работи добре.

  1. Избягвайте употребата на думи, срещани в спам съобщения

Това може да се окаже малко сложно, имайки предвид, че спамът тези дни е освен ужасяващо масов, но и креативен. Андреа О‘Нийл от платформата MailChimp представя изключително полезен списък с най-често срещаните думи в спам съобщения – погледнете го и се опитайте да избягвате тези лоши примери.

  1. Внимавайте за грешки

Липсващи препинателни знаци, големи букви в началото на имена, кавички, неправилно изписани думи и прочие. Всичко това създава неприятно впечатление и често кара хората да окачествят бързо съответния имейл като несериозен, а понякога дори – обиден.

  1. Включете дати или срокове

Изрази, свързани с начало или край на дадена кампания или срок винаги правят впечатление. Изпращате имейл свързан с важна среща или крайна дата за предаване на важна информация, документи или проект – нека конкретните цифри присъстват в заглавието. Освен, че ще направи директно впечатление на момента, писмото ще стои в пощата на вашия получател и дори при случаен поглед, няколко часа по-късно, ще напомня за важната дата.

  1. Бъдете гръмки

Имате нова кампания, събитие или продукт? Не чакайте получателят да стигне до самото съобщение – обявете голямата изненада още от заглавието! Създайте малка сензация, съберете своя собствен ентусиазъм в няколко думи – нека от другата страна се развълнуват така, че да отворят писмото веднага и с нескрито любопитство.

И накрая – направете си малко упражнение. Сменете перспективата и се поставете „в обувките“ на получател. Отбележете кои имейли самите вие отваряте на веднага, помислете защо и заимствайте тактики смело!

Свързани публикации