Облеклото за интервю – има ли подходящи и неподходящи цветове?

Облеклото за интервю – има ли подходящи и неподходящи цветове?

Успешното преминаване през интервюто за работа е изпитание за всеки съвременен човек. Оценката, която се надявате да бъде подчертано положителна, обикновено е толкова комплексна, че изпадате в тревоги. За кое да мислите – за представянето си, за опита си, за уменията си, за езика си, за документите, които сте изпратили, за мимиките и жестовете, за подходящите въпроси, за предварителния разговор по телефона, за преговорите за условията, които ви предлагат… и още какво ли не.

Поемете си дъх и помнете, че качествата и професионалната ви история са важни, наред с мотивацията ви за работа и доближаването до фирмената култура. Всичко останало може би е подробност, за която да помислите едва след като те са на правилното място.

Имайте предвид, че сред подробностите е и цветът на облеклото, с което ще се появите на интервюто за работа. Трудността при избора на дрехи идва оттам, че знаете, че е ключово и облеклото ви да показва професионализъм. А знаете ли, че дори да изберете правилния стил, цветът може да повлияе негативно на решението на рекрутъра? Оказва се, че има правила и за цветовете на облеклото на интервю, пише Jennifer Parris.

Темата на едно неотдавнашно проучване е изборът на цветове и как те могат да повлияят на шансовете на кандидата за работа да впечатли рекрутъра. В изследването са участвали около 2100 специалисти в сферата на човешките ресурси или наемащи мениджъри и са били помолени да определят кои цветове могат да наклонят везните най-силно. Става ясно, че оранжевото не е новото черно, щом 25% от работодателите го посочват като най-неподходящия цвят, който да носите на интервю. Възприемането на оранжевото обаче не е изцяло негативно – наред със зеленото, жълтото и лилавото, оранжевото се счита за цвят, асоцииран с креативността.

На кои цветове да разчитате, за да създадете положително впечатление за себе си? Синьото води класацията, подкрепено от 23% от работодателите, и се свързва с умението да бъдете отборен играч. Вторият по популярност (15%) цвят е черното, което предизвиква усещане за сила и лидерски умения. И макар че е доста смел избор, червеното също символизира власт.

Ако искате да избягате от традиционните костюми в синьо и черно, имате още няколко опции, които изглеждат професионално и се харесват. Бялото се приема като знак за организираност, кафявото създава усещане за надеждност, а сивото се свързва с умения като логично мислене и аналитичност.

Най-важното, което трябва да помните, когато избирате дрехи за интервю, си остава да бъдете себе си. Не бъдете прекалено ексцентрични, не изпадайте в крайности, но заложете на личния си стил, дори ако трябва само да го загатнете.

Вижте съветите на специалистите от JobTiger за дрескода при кандидатстване за работа, както и другите теми от рубриката ни за офис облекло.

Свързани публикации